Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutia Pandorei la PNL: Cum au scăpat de sita Decalogului integrității alianțele cu penalii candidați

pnl gorghiu blaga

Fenomenul Colectiv a fost fentat de liberali de la bun început. În ciuda faptului că și-au însușit așa-numitele  criterii de integritate  pentru a  demonstra că necesitatea de refomă internă nu  e doar  o intenție, în realitate, conducerea PNL nu s-a delimitat  de politicienii penali. Doar i-a lăsat  pe margine, fie ca  independenți, fie ca membri plecați la alte partide iar, din  această postură, relațiile de colaborare  au  continuat. La aceste alegeri locale  ele au luat  forma  blaturilor și a  alianțelor neoficiale în cursa  pentru primării,  cum este  și cazul  recent al relației   dintre Răzvan Sava, edilul general interimar al Capitalei şi candidatul PNL la Primăria Sectorului 4, și fostul primar  al acestui sector, Cristian Popescu Piedone.

Acum  jumătate de  an,  PNL a adopta aşa-numitul „Decalog al integrităţii” pentru candidaţi,  prin care  erau eliminați de pe liste  cei  condamnați definitiv pentru corupție sau  alte infracţiuni cu intenţie, dar și membrii de partid împotriva  cărora s-a început  urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă sau  au fost trimiși  în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie. De aseemenea, spuneau adio planurilor de candidatură în numele   PNL și cei care s-au aflat  sub  incidența unei  măsuri preventive – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”.

Așa-numitul Decalog nu prevedea  însă nimic  cu privire la politica de alianțe electorale, mai mult sau mai puțin oficiale cu astfel de candidați. Prin sita acestui  filtru,  conducerea  liberală a  lăsat  să se strecoare o alternativă, atât pentru primarii săi penali, cât și  pentru posibilitatea colaborării locale  cu  alți politicieni  cu probleme în justiție.

Mai mult de jumătate dintre cei 47 de primari ai municipiilor reședință de județ și din București, aleși în iunie 2012, au sau au avut probleme penale. Printre  ei, destui liberali care au ales  să nu stea  departe de ispita alegerilor și de perspectiva  unui nou mandat. Pentru asta  s-a pus în scenă o adevarată strategie.

Rând pe rând,  primarii cu  dosare de corupție au făcut pasul înapoi din PNL, mizând însă  pe ideea că după testul electoral, reconfirmarea  pentru un nou mandat de patru ani le va aduce   fie reprimirea în partid,  fie   continuarea unei relații   de colaborare  fructuoase  pentru ambele părți.  În schimb, pentru  nu a   face  probleme  fostului coleg de partid, organizațiile locale  au  aruncat în cursă  o serie de candidați-iepurași, buni numai să facă  figurație în campanie.

Așa  s-a procedat  la Bacău, acolo unde candidează fostul edil, Romeo Stavarache, dar și la Brașov, unde candidatul PNL, Adrian Gabor este   pus  doar  să mimeze concurența pentru  actualul primar George  Scripcaru, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, pentru ca  ulterior acesta  din urmă să fie recuperat de partid dacă este reconfirmat de electorat în această funcție, susțin  surse liberale. Scenarii similare au fost puse în practică  de PNL și pentru ca  alți primari  penali,  precum  foștii liberali Dorin Florea, de la Târgu Mureș , sau Adrian Domocoş de la Beiuș, să obțină liniștiți noi mandate.

Tot un candidat fără șanse a  fost aruncat  în lupta  pentru Primăria  Tulcea, acolo unde  Constantin Hogea, rămas de fațadă fără sprijinul PNL, va candida ca  independent. Primarul a fost arestat preventiv în luna mai 2015 pentru că ar fi luat mită un apartament și a fost trimis în judecată de DNA în stare de arest la domiciliu, trei luni mai târziu.

A  doua tactică , pragmatică, folosită de PNL pentru a-și maximiza șansele la locale, a  constat  în apropierea politicienilor penali, dar populari și cu capital  electoral.  Neputând  să nu țină seama de  cotele  ridicate  ale  acestora  în sondaje,  liberalii au purtat  negocieri  subterane atât  cu  Marian  Vanghelie, cât și cu fostul primar al sectorului 4, Cătălin Popescu Piedone, susțin sursele citate. Ele nu s-au  materializat  sub  forma  susținerii acestor candidaturi la primării, însă ultimele  evoluții i-au apropiat și mai mult.

PNL stă prost  în sondajele  pe Capitală, și, mai ales în sondajele pe sectoare și are  nevoie de orice mână de ajutor pentru a  crește  șansele candidaților săi la aceste primării. Așa se  explică de ce  actualul edil interimar, Răzvan Sava  și-a oficializat relația  de colaborare cu  Cristian Popescu Piedone,  lăsându-se  fotografiat și filmat la un miting electoral al celui dintâi.

Trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, acuzat că „a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu”, Piedone  a  încercat  să -și depună  în două rânduri candidatura la primăria Sectorului 4. Instanța i-a respins demersul, nu și dreptul de a candida  la un post de consilier  local la acest sector.

Potrivit unor surse  liberale locale,  cei doi politicieni au nevoie unul de altul. "Piedone   este determinat  să facă orice numai  să nu-l vadă primar  pe  Băluță, fostul său  viceprimar, prieten  și colaborator. În plus  are  nevoie de sprijinul PNL pentru  a obține  cât mai multe locuri de consilieri la Sectorul 4, pentru el și apropiații săi, ca să țină în șah  viitoare majoritate. Nimic nu trebuie  să treacă acolo ca decizie fără asentimentul său, și ăsta  e și planul său.  Iar Sava este disperat, nu se poate  baza pe organizația de sector, după ce  partidul l-a lăsat în aer pe Rogin.  Așa că s-ar face   punte  și cu dracul, numai să devină  primar",  susțin sursele citate.

Pasul făcut de Sava în întâmpinarea lui Piedone a fost  făcut, de altfel,  cu asentimentul  conducerii centrale, respectiv cu acordul vechii  aripi din PNL,  acolo unde Teodor Atanasiu, continuă să dețină frâiele la nivelul PNL București. Semn că reforma post-Colectiv în PNL nu stagnează, doar se transformă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.