Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuvântul-cheie din discursul premierului Grindeanu/ VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu parlament Inquam Photos

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că doreşte să aibă o relaţie civilizată şi un dialog constructiv cu formaţiunile politice de Opoziţie, deoarece "răfuielile politice" care au avut loc în România în ultimii zece ani au afectat grav funcţionarea unor instituţii. Grindeanu a repetat de multe ori cuvântul „normal” în timpul discursului, lucru remarcat atât de adversarii politici, cât și de comentatori.

Vezi și: LIVETEXT- Ceremonia de învestitură a noilor miniștri. Dragnea: deciziile se vor lua la Guvern

"Primul semn de normalitate trebuie să înceapă chiar din Parlament, pentru că într-o ţară normală oamenii politici muncesc pentru cei care i-au ales şi nu se ceartă între ei. Timp de un deceniu, politica în România a fost dominată de vrajbă (...), răfuielile politice au afectat grav funcţionarea unor instituţii. Vă propun să ieşim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul. Putem reprezenta partide diferite şi e normal să gândim diferit (...), dar consider că această diferenţă de gândire trebuie exprimată civilizat prin respect reciproc", a spus Sorin Grindeanu, care a prezentat pe scurt programul de guvernare al noului Cabinet pentru care cere votul de învestitură. 

Grindeanu a subliniat că îşi doreşte să aibă "o relaţie normală şi civilizată" cu preşedintele României, dar şi cu toate partidele politice şi cu instituţiile statului. El a dat exemplul bunei colaborări pe care a avut-o din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş cu primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu.

Vezi și: Noul ministru al Justiției reacționează la înregistrările lui Ghiță: Anchetă în Parlament

În acelaşi timp, Grindeanu a lansat Opoziţiei o invitaţie la dialog şi colaborare şi a subliniat că fiecare partid care se află în Parlament îi reprezintă pe cetăţenii care l-au votat. 

"Acest guvern nu va fi guvernul meu, nici guvernul PSD, nici guvernul ALDE, ci va fi Guvernul României", a afirmat premierul desemnat, care a adăugat că Opoziţia va avea mereu un loc la masa discuţiilor pentru un dialog pozitiv în beneficiul celor pe care îi reprezintă. Primul proiect la care Grindeanu invită Opoziţia să colaboreze este "România normală" şi a subliniat că normalitatea este esenţa programului de guvernare al Executivului pentru care cere votul de învestitură. 

Prim-ministrul desemnat a vorbit despre necesitatea investiţiilor pentru dezvoltarea agriculturii, în special în sistemele de irigaţii, pentru ca fermierii români să aibă şanse egale cu cei europeni. 

De asemenea, Grindeanu a punctat necesitatea ca produsele alimentare să vină în special din producţia internă. El a apreciat drept anormal ca România să importe 50.000 tone de tomate şi ca importurile de carne de porc să fie de o sută de ori mai mari ca exporturile. Unul dintre punctele importante ale programului de guvernare, a spus el, este oferirea de sprijin fermierilor români pentru tomate şi carnea de porc, pentru a acoperi în mare parte consumul intern al acestor produse. 

Totodată, premierul desemnat a vorbit şi despre necesitatea investiţiilor în industria de apărare şi a subliniat că în acest domeniu este prevăzută alocarea de minim 2% din PIB, însă trebuie ca banii să fie direcţionaţi în cea mai mare parte către industria autohtonă de apărare. 

Nu în ultimul rând, Grindeanu a afirmat că în România trebuie să existe o justiţie dreaptă şi independentă, un stat de drept echilibrat şi funcţional. 

"Într-o ţară normală domneşte legea, iar justiţia este cu adevărat independentă", a mai spus Sorin Grindeanu, care a adăugat că trebuie să asigurată independenţa totală a judecătorilor, "fără nicio presiune din partea nimănui". 

"Lupta împotriva corupţiei şi a celor care fură trebuie să fie foarte fermă, dar la fel de fermi să fim şi în protejarea drepturilor fundamentale ale omului", a precizat premierul desemnat, accentuând asupra faptului că orice cetăţean trebuie să se simtă protejat în faţa oricărui abuz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.