Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Mihalache, PRIMA REACȚIE după BREXIT: Un experiment fără precedent / VIDEO

dan mihalache

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că în momentul de faţă, după referendumul privind Brexit, există o situaţie "foarte fluidă" în mediul politic şi opinia publică din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar cum vor evolua lucrurile în viitor nu poate nimeni să evalueze exact, nici la nivelul instituţiilor britanice, nici în cele ale UE şi statelor membre.

El subliniază că ieşirea unei ţări membre din UE reprezintă "un experiment fără precedent", neexistând practici despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, în condiţiile în care "apartenenţa la UE a creat mii de fire prin care o ţară e legată de spaţiul comunitar".

CUTREMUR în politica europeană: Alegerile prezidențiale din Austria se REPETĂ

„E o stare foarte fluidă în momentul de faţă în opinia publică britanică, în mediul politic din Marea Britanie. Există foarte multe semne de întrebare şi necunoscute despre cum va fi parcurs mai departe acest drum. Sigur că noi ce putem face e să urmărim foarte atent ce se întâmplă în mediul politic, ce se întâmplă la nivel instituţional şi în paralel să construim diferite scenarii şi, mai ales, să evaluăm pe fiecare palier în parte consecinţele pe care acest drum le va avea, în funcţie sigur şi de rapiditatea, să spun aşa, cu care va fi parcurs. Deocamdată, suntem într-o fază de evaluare, de dialog, de încercare de a vedea ceea ce chiar şi britanicii par a nu şti foarte clar, anume ce şi cum şi când se va întâmpla mai departe după rezultatul acestui referendum. Sunt foarte mulţi care cred că referendumul poate să fie reversibil, eu personal mă îndoiesc, pentru că până la urmă, aici, în Marea Britanie e o tradiţie foarte consolidată democratică, dar cum se vor întâmpla lucrurile în viitor, cred că în momentul de faţă nimeni, nici la nivelul instituţiilor britanice, şi nici măcar la nivelul UE şi a statelor membre, nu poate să evalueze. Este un experiment fără precedent”, a declarat Dan Mihalache pentru Agerpres.

BREXIT, efectul de domino: Președintele Cehiei cere REFERENDUM privind ieșirea din UE

ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ: Gabriel Oprea își dă demisia din UNPR


Referitor la românii din Marea Britanie, ambasadorul Mihalache arată că există o îngrijorare în rândul acestora privind păstrarea locurilor de muncă şi libertatea de circulaţie, semnalată inclusiv prin telefoane primite în ambasadă. El face însă un apel la calm, inclusiv către presa din România, dând asigurări că pentru perioada următoare nu există un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de muncă sau de a fi limitată libertatea de circulaţie. 

Potrivit acestuia, pentru schimbarea imaginii românilor în presa din Marea Britanie e necesar şi un mai bun efort de comunicare, însă acesta trebuie dublat şi de "alte tipuri de măsuri, inclusiv de măsuri de tip cooperare poliţienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste", el referindu-se în context la cerşetorii din centrul Londrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.