Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent luată de Rusia în relaţia cu Transnistria

transnistria

Rusia a refuzat pentru prima oara sa acorde asistenta financiara Transnistriei, la solicitarea liderului transnistrean Evgheni Sevciuk, în timpul ultimei vizite a acestuia la Moscova, relateaza luni mass-media din Chisinau, citând cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Mai mult, ziarul rus titreaza 'Moscova ar putea ceda Transnistria în schimbul recunoasterii Crimeii' ca parte a Federatiei Ruse de catre Occident.
În cadrul recentei sale vizite în capitala rusa, asa-zisul presedinte al Transnistriei, Evgheni Sevciuk, a solicitat Moscovei un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor si a altor obligatii sociale.
Potrivit Nezavisimaia gazeta, Kremlinul i-a raspuns printr-un refuz lui Sevciuk, caruia i s-a reprosat, între altele, cursele charter cu care zboara pe timp de criza. Oficialii rusi si-au motivat refuzul prin faptul ca Rusia se confrunta ea însasi cu grave probleme economice.
În opinia lui Anatol Taranu, directorul Centrului pentru studii strategice si consultanta politica din Chisinau, aceasta releva o schimbare a atitudinii Kremlinului fata de Transnistria, la care Moscova ar putea renunta în schimbul recunoasterii Crimeii ca parte a Federatiei Ruse pe plan international.
'Moscova îsi schimba, se pare, viziunea asupra Transnistriei, care înainte era considerata avanpost rusesc spre Balcani, iar acum aceasta pozitie a fost ocupata de Crimeea', peninsula ucraineana din Marea Neagra anexata în luna martie de Rusia, explica el.
'Rusia este astazi într-o situatie dificila din cauza Crimeii, a situatiei din estul Ucrainei si a crizei economice interne', mai estimeaza expertul de la Chisinau, opinând ca Transnistria devine o povara insuportabila pentru Moscova.
În acelasi timp, economia transnistreana se afla într-o stare critica, o buna parte din întreprinderi stationeaza sau functioneaza la capacitate redusa, pe baza de resurse energetice la pret redus din Rusia. Tiraspolul datoreaza Moscovei circa 5 miliarde de dolari pentru importurile de gaze rusesti.
Mass-media locale au relatat recent ca investitorii rusi au început sa plece din Transnistria, ceea ce releva o scadere a rentabilitatii întreprinderilor din stânga Nistrului, precum si o schimbare a pozitiei Moscovei fata de regiune.
'Noi credem ca Transnistria, fiind partener al nostru, trebuie sa fie o regiune care sa beneficieze de garantii speciale în cadrul statului unitar moldovenesc', a declarat recent ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin.
'În Moldova astazi jumatate din populatie este prorusa. Daca Transnistria ar reveni sub controlul Chisinaului, acest segment de populatie va creste. Nu înteleg de ce Rusia nu a înteles acest lucru mai înainte si a avut grija de republica nerecunoscuta', a declarat Anatol Taranu pentru Nezavisimaia Gazeta.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.