Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciții fără precedent împotriva Coreii de Nord: Ce fac SUA, Japonia și Coreea de Sud

kim2

Coreea de Sud, Japonia şi SUA participă de marţi la o serie de exerciţii militare trilaterale, fără precedent, care vizează contracararea ameninţărilor reprezentate de tirurile cu rachete ale Coreii de Nord, care a calificat aceste aplicaţii în largul Hawaii drept o 'provocare militară', relatează AFP.

Manevrele intervin la mai puţin de o săptămână după testul reuşit al Phenianului cu o rachetă cu rază medie de acţiune, capabilă - potrivit Coreii de Nord - să lovească baze militare americane în Pacific.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Exerciţiul trilateral prevede în special o simulare urmată de un tir balistic pentru a testa sistemele antirachetă Aegis, utilizate de SUA şi aliaţii lor.

'Nicio rachetă nu a fost trasă, dar toţi participanţii şi-au putut întări interoperabilitatea, canalele de comunicare şi colectarea de date', specifică un comunicat al Comandamentului american din Pacific.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Importanţa acestor aplicaţii este conferită de faptul participării comune a Japoniei şi Coreii de Sud, două ţări vecine a căror dispută diplomatică îndelungată a subminat eforturile americane pentru a prezenta un front unit în faţa Phenianului.

Aceste manevre au 'întărit relaţiile deja foarte puternice între cele trei ţări participante', a declarat viceamiralul Nora Tyson, comandantul Flotei a III-a americane.

Citește și: O nouă opțiune de la Facebook: Verifică dacă ești printre norocoși

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat, la rândul său, aceste exerciţii drept o 'nouă provocare militară a SUA' şi a reiterat că Phenianul nu va ezita să efectueze în caz de ameninţare 'un atac nuclear preventiv'.

Participarea celor trei ţări a evidenţiat 'scenariul lor hegemonic pentru a perturba pacea şi securitatea regionale', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Citește și: Iulia Gorneanu, tânăra care s-a iubit cu Grigore Leșe: Sunt indecente aceste poze?

Coreea de Nord a revendicat de la începutul anului o serie de progrese în cadrul programelor sale nuclear şi de rachete, de altfel interzise, al căror scop este de a dezvolta o rachetă intercontinentală (ICBM) cu încărcătură nucleară capabilă să lovească teritoriul american.

Testul de miercurea trecută cu o nouă rachetă Musudan, cu rază medie de acţiune, ar putea ajuta Phenianul la dezvoltarea unei ICBM operaţionale capabile să lovească continentul american până în 2020, apreciază cercetători americani.

Citește și: David Cameron anunță VREMURI GRELE pentru Marea Britanie: Ce urmează să se întâmple

Săptămâna trecută, ministrul apărării american Ashton Carter a apreciat că testele nord-coreene ilustrează necesitatea pentru ca SUA să continue consolidarea dispozitivului lor de apărare antirachetă în scopul de a proteja interesele lor şi pe ale aliaţilor lor în Asia.

Washingtonul şi Seulul discută în prezent posibilitatea desfăşurării în Coreea de Sud a unui sistem de apărare antirachetă numit THAAD (Theater High Altitude Area Defense System), provocând îngrijorarea Chinei, titrează agerpres.ro.

Citește și: BOMBĂ de la Bruxelles: Alte state vor să PĂRĂSEASCĂ Uniunea Europeană

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.