Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele militare turce, schimb de focuri cu jihadişti ai fostei ramuri a Al-Qaida în Siria la frontiera provinciei Idleb

en.trend.az
turcia armata

Forţele militare turce au avut duminică un schimb de focuri cu jihadişti ai fostei ramuri a Al-Qaida în Siria la frontiera provinciei Idleb, la o zi după anunţul făcut de Ankara privind o viitoare operaţiune în această zonă, au transmis o organizaţie nonguvernamentală şi martori, relatează AFP, scrie agerpres.ro

Această provincie, singura din nord-vestul sirian care nu se află sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, este controlată în mare majoritate de gruparea Fateh al-Cham, cunoscută în trecut sub numele de Frontul al-Nosra. Această organizaţie domină coaliţia jihadistă Tahrir al-Cham pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să o alunge din această provincie cu ajutorul rebelilor sirieni. 

Duminică dimineaţă, combatanţi ai Tahrir al-Cham au tras asupra unor militari turci care demolau o parte a unui zid ce separă Turcia de provincia siriană Idleb, au subliniat martori şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

"Un grup al Tahrir al-Cham a deschis focul asupra vehiculului care demola o parte din zid, iar turcii au ripostat şi bombardat zona", a declarat pentru AFP un martor la frontieră, sub acoperirea anonimatului. 

OSDO a vorbit de asemenea despre "schimburi violente de focuri de armă", precizând că tiruri de obuz turce au lovit o zonă din apropierea unei tabere de refugiaţi, determinând mai mulţi civili să fugă din zonă.

OSDO a subliniat de asemenea că Tahrir al-Cham a bombardat o poziţie turcă în apropiere de punctul de trecere Bab al-Hawa, dar că incidentul nu pare pentru moment să marcheze începutul operaţiunii anunţate sâmbătă de Erdogan. 

Postul privat de televiziune turc NTV a raportat de asemenea un schimb de focuri la frontieră, citând 'surse militare'. Conform NTV, armata turcă a folosit artileria pentru a-i susţine pe aliaţii săi rebeli sirieni. 

Provincia Idleb reprezintă una din cele patru "zone de dezescaladare" dezvăluite în mai de susţinătorii internaţionali ai părţilor aflate în conflict, pentru a instaura armistiţii durabile în mai multe regiuni din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.