Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa, în stare de asediu: Guvernul a anunţat noi măsuri de securitate de teama atentatelor

politia franta

Guvernul francez a anunţat miercuri întărirea securităţii în instituţiile de învăţământ, cu o săptămână înaintea deschiderii noului an şcolar la 1 septembrie, noile măsuri fiind adoptate pe fondul ameninţării teroriste fără precedent în ţară, transmite AFP. Peste 3.000 de rezervişti ai jandarmeriei naţionale vor fi mobilizaţi pentru deschiderea cursurilor în cele 64.000 de instituţii de învăţământ de pe teritoriul Franţei, a declarat ministrul de interne Bernard Cazeneuve, într-o conferinţă de presă.

În plus, pe tot parcursului anului şcolar, supravegherea va fi întărită în proximitatea şcolilor, colegiilor, liceelor şi universităţilor, prin patrule mobile, în colaborare cu poliţiile locale, a indicat ministrul. Prin măsurile anunţate, guvernul încearcă să-i liniştească pe părinţi, elevi şi profesori, în contextul ameninţării teroriste ridicate cu care se confruntă Franţa de peste un an şi jumătate, după o serie de atentate revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamică (SI).

După cum aminteşte AFP, profesorii şi şcolile fac parte dintre ţintele vizate de SI. În noiembrie 2015, revista francofonă de propagandă a jihadiştilor, Dar-al-Islam, lansa un apel la 'combaterea' şi 'uciderea' angajaţilor Ministerului Educaţiei, descrişi ca 'inamici ai lui Allah' care 'predau laicitatea' şi sunt 'în război deschis cu familia musulmană'. La sfârşitul lunii iulie, guvernul a luat deja unele măsuri care se adaugă celor stabilite după atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi. Printre măsurile principale figurează organizarea obligatorie, în fiecare şcoală, a trei exerciţii de securitate (faţă de două în prezent), printre care şi simularea unui atentat cu pătrundere în incintă. Vor fi actualizate listele cu directorii şi inspectorii şcolari, astfel încât aceştia să poată fi alertaţi prin SMS. În ce-i priveşte pe elevi, se doreşte 'sensibilizarea lor la gesturile salvatoare' şi pregătirea pentru intervenţii a unora dintre ei. În schimb, ministrul educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem, a respins posibilitatea recurgerii la firme de securitate, ea explicând că 'şcolile nu sunt deschise marelui public, spre deosebire de magazine', şi că întărirea patrulelor mobile este răspunsul cel mai adecvat, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.