Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa schimbă macazul în Siria. Macron nu mai cere îndepărtarea lui Al-Assad

reuters
macron

Plecarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai reprezintă o prioritate pentru Franţa, al cărei obiectiv principal este lupta împotriva grupărilor teroriste în Siria, afirmă preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat joi de opt publicaţii europene, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

"Nu am afirmat că îndepărtarea lui Bashar este o condiţie prealabilă. Căci nimeni nu mi-a prezentat succesorul său legitim!", a explicat preşedintele francez, oficializând pentru prima oară această linie a Palatului Elysee faţă de Siria şi recunoscând o "readaptare" (un 'aggiornamento').

Tensiuni acute pe axa Phenian-Washington: 'Trump este un PSIHOPAT'

Parisul a fost timp îndelungat în prima linie a celor care au cerut plecarea lui al-Assad şi, chiar dacă această doctrină s-a modificat după atentatele care au însângerat Franţa din 2015, formula oficială era că preşedintele sirian nu poate "reprezenta viitorul" unei ţări confruntate cu şase ani de conflict, ce a lăsat în urmă un bilanţ terifiant - peste 320.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

"Pe acest subiect, convingerea mea profundă este că e nevoie de o foaie de parcurs diplomatică şi politică", a declarat preşedintele francez, care nu a menţionat niciodată ONU, a cărei rezoluţie adoptată în 2015 constituie până în prezent documentul de referinţă pentru soluţionarea conflictului.

Referitor la Siria, "liniile mele sunt clare", a enunţat Macron. "Unu: lupta absolută împotriva tuturor grupărilor teroriste. Acestea reprezintă duşmanii noştri. Avem nevoie de cooperarea tuturor pentru a le eradica, în special din partea Rusiei", a declarat el.

Distrugerea moscheii istorice din Mosul, începutul sfârşitului pentru Statul Islamic - FOTO/VIDEO

Parisul, care acum câteva luni acuza Moscova de complicitate la "crime de război" în timpul luptelor pentru recucerirea Alep, oraş în nordul Siriei, s-a apropiat între timp de Rusia, aliată fermă a regimului de Damasc, în temeiul luptei împotriva terorismului, scrie France Presse.

Macron a insistat apoi pe necesitatea stabilizării în Siria, "pentru că nu vreau un stat eşuat". În fine, el a reiterat "liniile sale roşii", enunţate în prima sa întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lunii mari la Palatul Versailles: "armele chimice şi acces umanitar", despre care spune că nu sunt "negociabile".

Emmanuel Macron a avertizat însă că Franţa va proceda la lovituri în cazul utilizării armei chimice (în Siria), dar nu a precizat modul în care va face să fie respectată linia sa roşie în domeniul "umanitar".

Sute de mii de civili sunt prinşi în ciclul violenţelor din Siria de regim, grupările rebele sau jihadişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.