Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Merkel face primul pas către formarea unui guvern de coaliţie

merkel brexit

Cancelarul german Angela Merkel a făcut luni primul pas către formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin în urma alegerilor legislative desfăşurate duminică, scrutin câştigat de blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Social (CDU-CSU), care însă nu deţine majoritatea în parlament, transmite dpa. Astfel, conservatorii intenţionează să aibă tratative cu liberalii (FDP), cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi cu Verzii, conform Agerpres.

Dacă social-democraţii - care în ultimii patru ani au făcut parte din 'marea coaliţie' alături de conservatori - trec în opoziţie, aşa cum au anunţat la scurt timp după publicarea rezultatelor scrutinului de duminică, atunci singura posibilitatea pentru CDU-CSU va fi să încerce cooptarea la guvernare a liberalilor şi a Verzilor. Totuşi, Angela Merkel şi-a sporit presiunile asupra SPD pentru a-şi reconsidera decizia de a exclude orice posibilitate de a guverna alături de conservatori. ''Toate partidele sunt capabile să se alăture unei coaliţii şi au responsabilitatea de a ajuta la formarea unei coaliţii stabile'', a subliniat lidera creştin-democrată germană.

Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, conservatorii germani au obţinut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puţin decât la scrutinul din 2013, iar social-democraţii - 20,5%, cu 5,2% mai puţin. Pe locul al treilea se află Alternativa pentru Germania (AfD - extrema dreaptă), cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag. Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% faţă de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reuşit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obţinut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiştii - 8,9% (plus 0,5%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.