Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură decisivă în războiul pentru putere din ALDE. Ultima mutare a lui Tăriceanu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam semnare protocol PSD ALDE

Călin Popescu Tăriceanu  pregăteşte  lovitura de graţie pentru Daniel Constantin.   Actuala conducere  bicefală a ALDE îşi joacă ultimele luni de existenţă.  Liderii de filiale au  fost  convocaţi la Bucureşti, în cadrul unei Delegaţii Permanente pentru a stabili data  Congresului când se va  face trecerea la conducerea unică.

SURSE Ce a discutat Liviu Dragnea cu Hans Klemm

Crin Antonescu reacționează la dezvăluirile lui Ponta: O înregistrare ar fi ideală

În prezent, partidul este condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, în calitate de copreşedinţi, ALDE rezultând din fuziunea Partidului Liberal Reformator, înfiinţat de Tăriceanu, cu Partidul Conservator. O  coabitare care a  avut  beneficiile  ei, dar care pentru Tăriceanu a devenit o piatră de moară, mai ales  după ce  Constantin  a fost acel  care a impus un protocol de consultare  tripartidă la nivelul coaliţiei PSD-ALDE, nemulţumit că  Tăriceanu şi Dragnea iau deciziile de unii singuri în numele actualei  majorităţi parlamentare.  Potrivit unor  surse  politice  din interiorul coaliţiei de  guvernare, Daniel Constantin nu a ezitat să joace  cu cartea plecării grupării  sale  din această majoritate, dacă  acest protocol nu este parafat.

Gestul nu a fost uitat nici de Tăriceanu şi nici de  Dragnea, iar în lumina noilor evenimente  a căpătat o altă semnficaţie. Victor Ponta a demarat atacul la adresa acţiunilor premierului Sorin Grindeanu şi ale lui Liviu Dragnea, ca şef  al PSD şi nu dă semne că va înceta. Considerat mai mult  un apropiat al  fostului premier, Daniel Constantin şi gruparea  foştilor PC-işti  sun consideraţi  drept  o vulnerabilitate  pentru  stabilitatea  actualei  majorităţi parlamentare, fiind  bănuit  că plănuieşte, împreună cu Victor Ponta să creeze un pol de putere, bazat  pe  atragerea mai multor  zeci de parlamentari, cu care să poată răsturna după doreşte, balanţa de putere în Parlament.

Pe lângă acest aspect, Tăriceanu mai are încă un alt interes pentru înlăturarea cât mai rapidă a  lui Daniel Constantin din conducerea ALDE.  Coaliţia a început  deja să împartă  funcţiile de conducere în eşalonul doi şi trei de conducere, dar şi în instituţiile deconcentrate, iar raportul de împărţire de 8 la 1 în favoarea PSD, face ca  bătaia pe  aceste posturi să fie acerbă între oamenii  celor doi co-preşedinţi ALDE.

REACȚIA Olguței Vasilescu după discursul în engleză la ONU: Mâine voi vorbi în franceză

"Constantin este  conştient că la viitorul Congres nu are nici o şansă să  câştige  cursa pentru şefia ALDE. Aşa că propune Congres abia în toamnă, trage de  timp pentru a-şi folosi influenţa rămasă ca să-şi impună o parte  din proprii oamenii în posturi  cheie  aici la Bucureşti şi în teritoriu", ne-au explicat surse din interiorul ALDE.

De cealaltă parte, Tăriceanu a iniţiat o strategie pe două fronturi.  Liderii de filiale fideli au fost puşi  să organizeze Delegaţii Permanente  Judeţene pentru a  stabili  componenţa propriilor delegaţii la viitorul Congres, cât şi  sprijinul   acestior organizaţii pentru candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia partidului. Rând  pe rând,  o seria de filiale  din teritoriu  au ieşit la rampă şi au ieşit organizarea cât mai rapidă a Congresului.

„Nu se mai poate merge această formă bicefală. Prea se aruncă vina dintr-o parte în altă pentru neajunsuri sau pentru eşecuri. Decizia dublă blochează partidul, îl imobilizează şi îl sufocă  tocmai acum când este nevoie de  coerenţă şi claritate", ne-a spus un vice ALDE, sub imperiul anonimatului.

"Există aici o dispută, dacă vreţi să intrăm în detalii, vizavi de dorinţa filialelor locale. Există anumite filiale care vor să facem un congres, de jos în sus, aşa cum este prevăzut oarecum în normele nescrise democratice şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos. Şi aici sunt anumite discuţii, cum să stabilim aceste principii şi după aceea, data congresului. Discuţiile în ALDE nu au început de la congres, ci de la cu totul alte lucruri, care ţin de ceea ce înseamnă principii", se apără Constantin.

Totul va culmina în acest  weekend, când toti liderii de filiale, parlamentarii şi aleşii locali importanţi ai ALDE au  fost  convocaţi la  Bucureşti, la lucrările Delegaţiei Permanente a partidului. "28 de filiale  vor  semna  pentru organizarea Congresului Extraordinar după Paşti, probabil în  ultima  săptămână a lunii aprilie.    Candidaturile  la şefia partidului se  vor depune pe  bază de moţiune", ne-au explicat sursele citate.

A  doau  componentă a strategiei lui Tăriceanu este menită să prevină ceea ce s-ar putea  întâmpla după Congres. În ciuda recentelor  asigurări date de Constantin că nu va părăsi partidul,  Tăriceanu nu vrea  să rişte să-şi vadă redusă  zestrea de  voturi  în actualul Parlament, prin  plecarea  grupării  foştilor PC-işti din partid.  Un astfel de scenariu  ar diminua influenţa şi  marja de negociere a ALDE în interiorul  coaliţiei şi ar da  impresia că Tăriceanu nu este capabil să-şi  controleze  propriul partid.

Pentru a preîntîmpina  o astfel de stare de lucruri,  oamenii lui Tăriceanu au fost însărcinaţi să  negocieze,  om cu om, cu unii parlamentari din  gruparea lui Constantin, în paralel cu   intensificarea eforturilor de a atragere  de noi parlamentari din zona Opoziţiei pentru a completa eventualele goluri ce ar putea  apărea în propriile rânduri după Congresul ALDE. Deja se aude că aproape o duzină de  parlamentari PNL ar fi fost convinşi să facă pasul spre ALDE, momiţi cu perspectiva beneficiilor  actualei guvernări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.