Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNFRÂNGERE pentru DNA: Magistrații au refuzat să o aresteze, la cererea procurorilor

dna

DNA suferă o nouă înfrângere în fața instanței! Tribunalul Alba a respins marţi seara propunerea DNA de arestare preventivă a şefului Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, şi a dispus pentru aceasta măsura arestului la domiciliu, a declarat, pentru AGERPRES, Sorina Cristorian, expert la Biroul de Informare şi Relaţii Publice.

Măsura arestului la domiciliu va intra în vigoare de miercuri, după expirarea perioadei de reţinere, dispusă în cursul zilei de marţi.

Citește și: E transsexual la doar 5 ani: Băiețelul care a devenit, în acte, fetiță

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 48 de ore de la comunicare, a menţionat Sorina Cristorian.

Ana Kraus a fost reţinută marţi de procurorii DNA Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește și: Telefonul afectează fertilitatea bărbatului: Ultimul studiu despre infertilitatea masculină

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal, sub control judiciar, Nicolae Marius Crăcea, şef al Serviciului Relaţii Publice, CIC şi Informatică, Valentin Vasilescu, director al Direcţiei Informatică, Resurse Umane şi Relaţii Publice, Ioan Stoian, director executiv economic şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu, şi Emil Călin Buciuman, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2014 - 2016, Ana Kraus a încălcat reglementările legale privind achiziţiile publice cu ocazia achiziţiei unor produse de la o societate comercială.

Citește și: Șeful de la Twitter spune de ce nu a blocat niciodată pe nimeni

Astfel, potrivit procurorilor, CJ Sibiu a achiziţionat de la societatea favorizată produse în valoare de peste 155.000 de lei, în condiţiile în care produsele fuseseră achiziţionate de societate de la un centru comercial la o valoare de aproximativ 45.531 de lei (valoarea cu TVA). Diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către CJ Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

DNA mai susţine că, în perioada 2011-2015, Ana Kraus a atribuit 5 contracte de achiziţie servicii de reparaţii şi întreţinere auto, proceduri derulate pe de o parte cu menţionarea de date nereale în documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de altă parte prin menţionarea de date nereale privind tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu de 170.285 de lei în dauna CJ Sibiu.

Citește și: Cum să fii fericit: Etapele oferite de oamenii de știință

În anul 2013, Ana Kraus a încheiat un contract şi un act adiţional având ca obiect achiziţionarea unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate pe de o parte cu menţionarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât şi cu privire la tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menţionate în facturi). În acest caz a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264 de lei, susţine DNA.

Procurorii mai arată că, în perioada 2012 - 2014, în calitate de şef Serviciu Administrativ, Ana Kraus a gestionat din partea CJ derularea unor proceduri de achiziţie publică cu o societate, în condiţiile în care administrator şi asociat al acelei societăţi comerciale era o persoană din familia sa.

Citește și: Prima școală din lume ce interzice aplauzele: Un stat democratic face asta

De asemenea, în aceeaşi calitate, în perioada 2012 - 2015 Ana Kraus a întocmit în fals 15 referate de necesitate în baza cărora au fost emise în fals de către furnizor şi ulterior decontate de către CJ Sibiu 15 facturi în valoare totală de 44.601 lei.

Conform DNA, în anul 2014, Valentin Vasilescu director al Direcţiei Informatică, şi Nicolae Marius Crăcea, şef al Serviciului Relaţii Publice, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de furnizarea unei "Aplicaţii software necesară implementării proiectului Păltiniş 2030 - Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare şi investiţii", printr-o procedură formală, favorizând societatea contractantă.

Citește și: El e cel mai frumos bărbat din lume / VIDEO

Totodată, în perioada 2012 - 2015, Ioan Stoica, în calitate de director executiv economic şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia aplicării vizei de control financiar preventiv în cazul decontării a 54 facturi, în favoarea a două societăţi comerciale, în valoare totală de 381.866 lei, se mai arată în comunicatul DNA.

Citește și: Predoiu e extrem de inteligent, sensibil si chiar genial. Scuze, l-am confundat!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.