Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist francez, reținut în Turcia. Circumstanțele rămân neclare

Elainealtar.wordpress.com
presa

Un jurnalist independent francez, instalat de mai mulţi ani în Turcia, a fost luat marţi în custodia poliţiei turce, după ce fusese reţinut luni în timpul realizării unui reportaj în sud-estul ţării, a anunţat organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), potrivit agerpres.ro

Mathias Depardon, un fotoreporter ce lucra pentru mai multe publicaţii, a fost arestat luni la Hasankeyf, în provincia Batman, unde realiza un reportaj pentru revista National Geographic, a declarat pentru AFP Erol Onderoglu, reprezentantul RSF în Turcia.

REACȚIA șefului FBI după ce a aflat că Donald Trump l-a DEMIS: 'O glumă destul de amuzantă'


"El este pe cale să fie transferat la Batman într-un centru de primire din subordinea Direcţiei pentru probleme de migraţie din Gaziantep", o altă provincie din sud-est, a adăugat Onderoglu, care a putut să vorbească cu jurnalistul francez marţi după-amiază. 

Mathias Depardon a fost reţinut luni la Hasankeyf în circumstanţe care rămân neclare. După ce a fost interogat, jurnalistul a fost predat Direcţiei pentru probleme de migraţie şi două aparate foto i-au fost confiscate, a mai indicat acesta. 

Agenţia France Presse a încercat de mai multe ori să-l contacteze pe Mathias Depardon, apelându-l pe telefonul său mobil, dar fără succes.

Răzbunarea lui Negoiță: L-a dat afară pe cel care l-ar fi TURNAT la DNA


Nici Ministerul de Interne turc, nici guvernatorul din Gaziantep nu au putut fi contactaţi deocamdată de AFP. Un purtător de cuvânt al administraţiei regionale Gaziantep a declarat că nu dispune de "nicio informaţie" pe acest subiect. 

Autorităţile turce solicită uneori mai multe acreditări pentru a putea realiza un reportaj în anumite zone, în special în sud-estul locuit de o majoritate kurdă, unde forţele de securitate luptă împotriva separatiştilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). 

Olivier Bertrand, un jurnalist francez care lucra pentru site-ul de ştiri Les Jours, a fost arestat în noiembrie anul trecut în timpul unui reportaj în provincia Gaziantep, la frontiera cu Siria, după care a fost expulzat din Turcia în Franţa. 

Luna trecută, un jurnalist italian, Gabriele Del Grande, a fost arestat în Turcia în timp ce realiza un reportaj la frontiera siriană despre refugiaţi şi a fost expulzat după două săptămâni de detenţie. 

Condiţiile de lucru s-au deteriorat în ultimele luni pentru jurnaliştii străini în Turcia, potrivit apărătorilor pentru drepturile libertăţii presei, care menţionează în acest sens arestări, expulzări şi dificultăţi administrative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.