Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justitia e pe val? Nu-i nimic, PSD schimba Codul Penal

justitie

Prea multe catuse? Prea multe arestari? 'Prea' abuzive? Prea dintr-o data? Prea doar pe-ai nostri? Nu-i nimic, 'dormi linistit', PSD are grija de tine!

Zece deputati (9 PSD si unul de la minoritati), majoritatea certati cu Justitia, au depus un proiect de lege la Senat pentru a modifica Codul Penal si pe cel de Procedura Penala. Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta pe data de 2 aprilie si se afla inca la primii pasi in procesul legislativ.

Concret proiectul isi propune sa puna cat mai multe bete in roate procurorilor, sa faca cat mai dificila instrumentare anchetei, ingreuneaza obtinerea unor denunturi si chiar consultarea unor probe sub amenintarea eliminarii lor din acheta. Insa ceea ce probabil intereseaza cel mai mult sunt noile prevederi care ar face mai dificila arestarea preventiva, dar si condamnare, ar reduce teremenele de prescriptie si ar introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, trimisi in judecata sau chiar condamnati, printre ei se numara si Marius Manolache care ar fi chiar finul premierului.

Iata initiatorii:

1. Bogdan Gheorghe-Danut - deputat PSD

2. Ghiveciu Marian - deputat PSD. Ghiveciu a fost trimis in judecata de DNA, sub acuzatia de "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata".

3. Manolache Marius - deputat PSD. Manolache este urmarit penal de DNA in dosarul Realitatea Media, fiind acuzat de fals in acte. In acest moment nu avem informatii despre stadiul dosarului. Marius Manolache a declarat intr-o emisiune la B1 TV ca este finul lui Ponta.

4. Mocanu Adrian - deputat PSD. Este fiul fiul baronului de Buzau, Victor Mocanu, trimis in judecata pentru coruptie.

5. Ciprian Nica - deputat PSD. Este vicepresedinte la Comisia Juridica și deputat de Vrancea.

6. Paslaru Florin-Costin - deputat PSD. Paslaru a fost condamnat in martie 2015 de Inalta Curte pentru conflict de interese, judecatorii aplicand in cazul sau o amenda penala de 2.000 de lei, pentru ca si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar, in perioada 2009-2012. Decizia luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie poate fi contestata.

7. Paun Nicolae - deputat PRPE (minoritati) - El este presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor si cel care a propus DIN NOU legea amnistiei si gratierii dupa ce ea a fost respinsa de Parlament dupa alegerile prezidentiale.

8. Radulescu Catalin-Marian - deputat PSD. Radulescu a fost trimis in judecata de DNA, el fiind acuzat de dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita. Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, Catalin Radulescu, concomitent cu ocuparea functiei de deputat, s-a ocupat si de administrarea efectiva a societatii comerciale SC Concordia Con. Strade SRL, controland activitatea acesteia prin exercitarea activa a parghiilor de director general.

9. Traicu Rodin - deputat PSD

10. Uricec Eugen Constantin - deputat PSD

Acesti deputati vor printre altele sa elimine din textul Codului Penal sintagmele "indicii temeinice" si "suspiciune rezonabila" si sa le inlocuiasca cu sintagma "dincolo de orice indoiala" cand vine vorba de arestarea preventiva. Cu alte cuvinte procurorii trebuie sa prezinte probe astfel incat dincolo de orice indoiala judecatorul sa fie convins ca suspectul a savarsit o infractiune sau ca ar putea periclita ancheta in desfasurare.

Insa expertii in drept penal atrag atentia ca ''dincolo de orice indoiala" ar insemna ca judecatorii l-ar gasi vinovat inainte sa se finalizat ancheta.

Deputatii vor ca "dincolo de orice indoiala" sa fie si condamnarile finale. Expertii citati de Hotnews.ro atrag atentia ca nicaieri in lume nu este exclusa orice indoiala, sintagma folosita in dreptul occidental este 'dincolo de orice indoiala rezonabila'.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.