Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kârgâzstan: Un lider al opoziţiei arestat pentru corupţie înaintea campaniei prezidenţiale

Operation World
Kârgâzstan

Un lider al opoziţiei din Kârgâzstan, acuzat de corupţie, a fost arestat duminică, au anunţat serviciile de securitate ale acestei republici ex-sovietice din Asia Centrală ce cunoaşte o reînnoire a tensiunii cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale, informează AFP şi Reuters preluat de agerpres.

Omurbek Tekebaev, 58 de ani, care conduce facţiunea parlamentară a partidului socialist Ata Meken (Patria), a fost arestat pe aeroportul capitalei Bişkek după ce s-a întors din Turcia, a declarat Comitetul de stat pentru securitate naţională într-un comunicat. 

Acest opozant, cunoscut a fi un adversar fervent al preşedintelui Almazbek Atambaev al cărui mandat se încheie la sfârşitul acestui an, va fi plasat în detenţie pentru cel puţin 48 de ore în cadrul unei anchete pentru corupţie într-o companie de telecomunicaţii, precizează comunicatul. 

Tekebaev, care nu este pentru moment candidat la alegerile prezidenţiale din 19 noiembrie, a cerut recent ca preşedintele în exerciţiu să facă obiectul unei proceduri de destituire. 

De asemenea, el a cerut autorităţilor să îl ancheteze pe Atambaev şi familia sa, pe care îl suspectează de corupţie. 

Kârgâzstan, republică cu majoritate musulmană de şase milioane de locuitori, a trecut peste două revoluţii în 25 de ani de independenţă, cu căderea şefului statului în funcţie în 2005 şi 2010, precum şi numeroase episoade de violenţă etnică. 

De la venirea paşnică la putere a lui Atambaev în 2011, ţara s-a apropiat de Rusia, unde lucrează sute de mii de cetăţeni ai săi. 

Situaţia politică din ţară contrastează cu cea din Uzbekistan sau Turkmenistan, unde preşedinţii Şavkat Mirzioev şi Gurbangulî Berdîmuhamedov au fost aleşi cu scoruri de peste 85% în faţa unor candidaţi prezenţi doar pentru a face figuraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.