Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurențiu Rebega critică Bruxelles-ul pe tema crizei demografice

www.stiripesurse.ro
Laurențiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a lansat pe blogul său personal critici dure la adresa Comisiei Europene pe tema crizei demografice pe care, spune europarlamentarul Român, Comisia nu o ia în serios și în privința căreia nu pregătește măsuri de redresare.

Rebegaspune că a adresa Comisiei Europene o întrebare referitoare la declinul demografic al populației din Uninunea Europeană. ”M-a interesat, în mod CONCRET, cum intenționează Comisia Europeană să includă schimbările demografice ca obiectiv în viitoarea politică de coeziune. Cum ne-a obișnuit deja, răspunsul Comisiei e mai diluat ca apa de ploaie! Comisia RECUNOAȘTE că „schimbările demografice sunt o provocare importantă și SE ÎNCADREAZĂ în domeniul de aplicare a sprijinului prin intermediul politicii de coeziune”. Dar, ce să vezi, în cadrul Cărții albe a Comisiei privind viitorul Europei, schimbările demografice sunt „menționate CA UNUL DINTRE POSIBILELE CRITERII care ar putea fi luate în considerare în cadrul metodei de alocare a fondurilor politicii de coeziune în următoarea perioadă de programare.” Nimic concret!”, arată europarlamentarul.

Acesta atrage atenția că, de vreme ce ”încă nu am aflat secretul tinereții fără bătrânețe, în anii ce vin, țara noastră, ca de altfel întreaga UE, va trebui să facă faţă acestei probleme. Este inadmisibil să credem că un „Plan de politici privind migraţia legală”, care întrevede un aranjament prin care imigranţilor calificaţi li se permite să muncească şi să locuiască în UE, ar rezolva problema! Sigur, o societate sănătoasă şi prosperă e dată de o rată crescută a natalității și o speranță de viață îndelungată, dar chiar dacă problema este una demografică, soluţia include politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi politici centrate pe familie”.

Rebega își argumentează îngrijorarea și pe baza statisticilor EUROSTAT: ”Declinul demografic al populației din UE se va traduce printr-o diminuare a cotei procentuale a populației Uniunii Europene în raport cu populația lumii de la 6,9 %, în 2015, la 5,1 %, în 2060. Fie că vorbim de îmbătrânirea populației, scăderea densității, diminuarea ratelor de natalitate și depopulare, cele mai afectate sunt zonele rurale și cele defavorizate. Pentru România, spre exemplu, se prevede o creștere a ponderii populației peste 65 ani la 35 % în orizontul anului 2060. Studiile arată că îmbătrânirea demografică se va accentua în Europa. Dacă la începutul secolului al XIX-lea populaţia Europei reprezenta 15% din populaţia planetei, până în 2050 va reprezenta numai 5%, datorită creşterii populaţiei în alte regiuni ale lumii şi scăderii populaţiei în Europa. Vârsta medie în UE este în prezent de 39 de ani, dar până în 2050 ar putea ajunge la 49 de ani, ceea ce va însemna mai mulţi pensionari şi mai puțină forță de muncă!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.