Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, un sacrificiu util?

www.digi24.ro
ludovic orban dna

Vestea achitării lui Ludovic Orban, în primă instanță, de către ICCJ a făcut repede breaking-news-urile de rigoare. Această știre vine într-un moment destul de încins în care taberele sunt polarizate pe marginea temei grațieri și a modificărilor la Codul Penal.

Acum, avem o achitare. E drept în prima instanță. Ce s-a întâmplat în cazul Orban am putea spune că validează teoria care spune că avem un stat de drept funcțional, în care justiția își face treaba și infirmă, dacă este cazul, soluțiile DNA.

Dar nu este numai atât. Din păcate, arată și altă față. Soluția dată azi vine să întărească și acuzele aduse de către unii dintre politicieni la adresa parchetului anticorupție care „fabrică dosare politice”.

În preajma campaniei locale de anul trecut, au fost două dosare instrumentate de DNA care au produs consecințe politice. Dosarul lui Ludovic Orban care a dus la crearea unui prejudiciu de imagine ațât omului cât și partidului. PNL și PSD aceeași mizerie a fost una din liniile de campanie pe care a folosit-o USR. Pentru PNL s-a soldat cu o criză mare de imagine, pentru Orban a fost o pierdere nu numai în planul imaginii cât și personal. Bănuiesc că nopțile nedormite, emoțiile, spaimele nu se pot cuantifica exact.

Al doilea dosar instrumentat de DNA a fost cel al Olguței Vasilescu, primarul Craiovei. Și aici vorbim de o dramă personală, dar și de efecte politice. Din fericire pentru ea, dosarul DNA a victimizat-o și a făcut ca victoria ei în alegeri să fie mult mai ușoară.

Toate aceste lucruri trebuie să fie învățătură de minte pentru procurorii DNA. Trebuie să judece de două ori înainte când acționează. Să aibă un dosar beton înainte să înceapă trimiterea în judecată și mai ales să fie atenți când acționează în momente electorale. Desigur, există principiul celerității, procesul de cercetare penală nu poate sta în loc din cauza evenimentelor politice. Dar, când avem astfel de rezultate, e greu să explici, e greu să combați public argumentele celor care merg la extrem și care vor să stopeze cu totul lupta anti-justiție.

Principiul de drept „decât un nevinovat în închisoare, mai bine 100 de vinovați liberi” trebuie să fie din ce în ce mai luat în seamă, mai ales în această perioadă când se dă o luptă extrem de grea între taberele pro justiție și anti-justiție.

Pierderile lui Ludovic Orban nu se mai întorc înapoi. Dar noi, cei care suntem spectatori putem învăța ceva. Un stat de drept nu se construiește cu jumătăți de adevăr și nici cu procurori care vânează politicienii "din principiu". Un stat de drept nu se construiește nici cu grațieri făcute peste noapte, cu dedicație, dar nici cu argumente-pseudo juridice. Dacă ambele tabere politice vor face asemenea analize, atunci sacrificiul lui Ludovic Orban va fi unul util. Măcar pentru noi.

Citiți și

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.