Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maroc: Negocierile pentru formarea noii majorităţi guvernamentale, finalizate cu succes

operationworld.com
Maroc

După mai multe de cinci luni de blocaj, negocierile pentru formarea viitoarei majorităţi din Maroc s-au încheiat cu succes iar noul guvern, compus din şase partide, ar trebui să fie format foarte rapid, a anunţat sâmbătă seara premierul islamist, Saad Eddine El Othmani, transmite AFP preluat de agerpres.

Numărul doi din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (PJD, islamist), care a câştigat alegerile legislative din octombrie, El Othmani a fost numit la jumătatea lunii martie de către regele Mohammed al VI-lea, după înlăturarea premierului Abdelilah Benkirane, de asemenea lider al PJD. 

El a început imediat negocieri cu principalele formaţiuni politice reprezentate în parlament în vederea formării unui nou guvern de coaliţie şi a ieşirii din impas. 

Noua majoritate va include PJD, aliatul său, Partidul Progresului şi Socialismului (PPS, comunist), Adunarea Naţională a Independenţilor (RNI, liberali), Mişcarea Populară (MP), Uniunea Constituţională (UC) şi Uniunea Socialistă a Forţelor Populare (USFP), a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, El Othmani. 

"O comisie va fi formată începând de duminică pentru a aborda desemnarea miniştrilor şi elaborarea programului de guvernare", a adăugat El Othmani, care a vorbit la sediul partidului său, la Rabat, la terminarea unei întâlniri cu şefii celorlalte cinci formaţiuni. 

Prim-ministrul a acceptat în final prezenţa USFP în cadrul viitoarei coaliţii, o chestiune care se afla în centrul blocării negocierilor. Această participare, căreia i s-a opus categoric Benkirane, era cerută de noul şef al RNI, fostul ministrul al Agriculturii, Aziz Akhannouch. 

Noua coaliţie se va baza pe 240 de deputaţi, din cei 395 ai parlamentului, for în care PJD numără 125 de mandate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.