Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul bulgar de externe a prezentat priorităţile ţării sale pentru preşedinţia Consiliului UE

rachaelcurtis.theworldrace.org
Bulgaria

Priorităţile şi principiile preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2018 au fost prezentate joi la Sofia de ministrul interimar de externe Radi Naidenov. El a vorbit în cadrul unei discuţii pe tema "Viitorul Europei: Preşedinţia bulgară şi priorităţile companiilor şi cetăţenilor bulgari", organizată de biroul din Sofia al think-tank-ului European Council on Foreign Relations, Biroul de Informare al Parlamentului European şi Forumul liderilor de afaceri din Bulgaria, relatează agenţia BTA.

Naidenov este convins că, într-un moment când se pune tot mai des întrebarea dacă avem nevoie de mai multă sau mai puţină Europă, răspunsul Bulgariei este: "Avem nevoie de o Europă mai bună". "Contribuţia noastră la dezbaterea privind viitorul UE se va baza pe o viziune de menţinere a modelului de integrare ca model de depăşire a problemelor", a subliniat el. "Prin urmare, principiile directoare ale preşedinţiei bulgare vor include o responsabilitate pentru atingerea obiectivelor şi priorităţilor comune ale Uniunii şi menţinerea integrităţii şi unităţii Uniunii prin căutarea de soluţii comune şi răspunsuri la provocările comune, dar luând de asemenea în considerare problemele care sunt sensibile pentru fiecare stat membru. Alte principii sunt consolidarea solidarităţii şi a coeziunii ca principii fondatoare în toate acţiunile UE, continuitatea, predictibilitatea şi certitudinea în procesul de luare a deciziilor în timpul preşedinţiilor succesive", a mai afirmat şeful diplomaţiei bulgare.

"Etapa cea mai intensă a retragerii Marii Britanii din UE va avea loc în timpul preşedinţiei bulgare", a subliniat el. "Brexit-ul reprezintă o provocare atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE, dar trebuie să profităm de lecţiile sale în construirea viitoarei Europe, care ar trebui să fie mai pragmatică, oferind mai multe beneficii concrete pentru cetăţeni şi cu răspunsuri mai adecvate la aşteptările şi preocupările lor", a comentat ministrul de externe. În opinia sa, odată cu amplificarea euroscepticismului şi a unui val de populism chiar şi în vechile democraţii ale Europei, legitimitatea UE trebuie să acorde prioritate politicilor care dovedesc valoarea adăugată a Uniunii: securitatea internă şi externă, securitatea socio-economică, creşterea şi un viitor economic sustenabil, o soluţie eficientă şi pe termen lung la problema migraţiei bazată pe solidaritate tangibilă între statele membre, conform Agerpres.

Preşedinţia bulgară va încerca să consolideze conceptualizarea strategică a provocărilor şi priorităţilor Uniunii. Chiar dacă politica de extindere nu se numără printre priorităţile strategice ale Uniunii în prezent, Bulgaria, în calitate de ţară care va deţine preşedinţia Consiliului, va încerca să concentreze atenţia statelor membre asupra integrării Balcanilor de Vest ca o investiţie strategică în securitatea europeană comună, stabilitate şi progres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.