Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de finanțe al Israelului a fost 'desființat' de către Franța, Arabia Saudită și Qatarul după declarațiile controversate - VIDEO

Agerpres
Bezalel Smotrich

Franţa a condamnat vineri declaraţiile "inacceptabile, iresponsabile şi nedemne" ale ministrului israelian de finanţe Bezalel Smotrich, care a cerut miercuri distrugerea unui oraş palestinian, afirmaţii asupra cărora a revenit ulterior, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Suntem consternaţi de comentariile ministrului israelian Bezalel Smotrich cu privire la satul palestinian Huwara din nordul Cisiordaniei. Aceste afirmaţii sunt inacceptabile, iresponsabile şi nedemne de un membru al guvernului israelian", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe, în briefingul de presă electronic.

"Aceste cuvinte nu fac decât să aţâţe ura şi să alimenteze spirala actuală a violenţei. Încă o dată, Franţa solicită guvernului israelian, în temeiul obligaţiilor sale internaţionale ca putere ocupantă, să protejeze civilii palestinieni şi să urmărească în justiţie autorii violenţelor", a adăugat ea.

Miercuri, la scurt timp după ce doi tineri colonişti au fost împuşcaţi în timp ce conduceau în apropiere de Huwara, crime care au fost urmate de un atac asupra oraşului de către coloniştii israelieni, ministrul Bezalel Smotrich a făcut următoarele afirmaţii:"Cred că Huwara ar trebui distrusă. Cred că asta ar trebui să facă statul Israel". Şi-a retras apoi afirmaţiile, precizând pe Twitter că "nu vrea să se distrugă Huwara, ci doar să se acţioneze în mod ţintit împotriva teroriştilor".

Declaraţii rasiste şi iresponsabile

Tot vineri, Arabia Saudită şi Qatar au criticat afirmaţiile ministrului israelian. Ministerul saudit de Externe şi-a afirmat "respingerea totală a acestor declaraţii rasiste şi iresponsabile, care reflectă violenţa şi extremismul de masă folosit de ocupaţia israeliană împotriva fraţilor noştri palestinieni", a informat agenţia oficială SPA.

Qatarul a denunţat, la rândul său, declaraţiile "odioase şi provocatoare" ale lui Bezalel Smotrich, considerându-le drept "o instigare gravă la crimă de război", potrivit agenţiei oficiale QNA.

Arabia Saudită şi Qatarul nu întreţin relaţii diplomatice cu Israelul.

Israelul speră să extindă la alte ţări arabe acordurile de normalizare anunţate în 2020 cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Maroc. Riad a spus în repetate rânduri că urmează poziţia veche de zeci de ani a Ligii Arabe, care pledează pentru a nu se stabili legături oficiale cu Israel până când conflictul cu palestinienii nu va fi rezolvat. Cu toate acestea, Arabia Saudită a dat semne de deschidere faţă de Israel, anunţând anul trecut ridicarea restricţiilor privind survolarea teritoriilor sale de către avioanele care părăsesc sau au ca destinaţie Israelul.

Şi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a calificat vineri ca fiind "de neconceput" declaraţiile lui Smotrich, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a fost şi mai sever:"A fost iresponsabil, a fost respingător, a fost dezgustător".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.