Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii vor să-și pună premier un parlamentar putred de bogat: Ce avere URIAȘĂ are

Valeriu Streleţ, candidatul oficial la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din legislativul de la Chişinău: el deţine o casă de lux, estimată de experţii imobiliari la opt milioane de lei, mai are două apartamente, trei terenuri, trei autoturisme şi deţine acţiuni la trei companii, relatează marţi Jurnal.md, citând RISE Moldova (o comunitate de jurnalişti, programatori şi activişti care investighează crima organizată şi corupţia).

Deşi este de aproape 22 de ani în politică a stat mai mult în umbră, cea mai importantă funcţie a sa fiind cea de lider al facţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în parlament.

Streleţ deţine 100% din capitalul firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de îngrăşăminte minerale şi produse de uz fitosanitar din R. Moldova. În anul 2014, el a obţinut 4,15 milioane de lei din dividendele acestei companii.

Potrivit RISE Moldova, şi soţia sa, Aurelia Brăguţă, este un prosper om de afaceri. Ea deţine 100% din capitalul firmei Universul Dezvoltării şi 5% din Construct Mobil AB, unde este partener de afaceri cu fratele său, Anatolie Brăguţă. Ambele companii sunt înregistrate într-un apartament ce aparţine familiei Streleţ.

Valeriu Streleţ locuieşte într-o vilă cu suprafaţa de 172,2 m.p., construită timp de doi ani într-un cartier de lux din sectorul Râşcani al Chişinăului.

Deputatul mai are în proprietate două apartamente (45 şi 87 m.p.), două terenuri intravilane în Chişinău şi un teren în comuna Truşeni. Unul dintre terenuri, cu suprafaţa de 46 de ari se află lângă parcul 'Valea Farmecelor' din sectorul Botanica al Capitalei. Terenul a fost cumpărat în 2011 de la Primăria Chişinău.

Candidatul oficial la funcţia de prim-ministru are trei automobile marca Volkswagen pe care le-a cumpărat cu 2,4 milioane de lei: unul achiziţionat în 2012, iar celelalte două în 2014.

Pe de altă parte, fostul candidat la funcţia de premier din partea liberal-democraţilor, Maia Sandu, le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut-o în ultimele zile şi totodată şi-a exprimat regretul că nu avut posibilitatea să poarte discuţii cu conducerea Partidului Liberal (PL) şi cea a Partidului Democrat (PD), după ce noua alianţă majoritară a convenit luni să renunţe la candidatura sa şi să-l nominalizeze pe Valeri Streleţ la funcţia de prim-ministru, provocând dezamăgire în rândul electoratului proeuropean, relatează marţi Jurnal.md

Maia Sandu, nominalizată în urmă cu câteva zile de Partidul Liberal-Democrat pentru funcţia de prim ministru al Republicii Moldova, propusese o serie de măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare şi ceruse un 'partener de încredere' la conducerea Băncii Centrale. Ea ar fi condiţionat preluarea funcţiei de prim-ministru de înlocuirea conducerii Băncii Naţionale şi a Procuraturii Generale a Republicii Moldova. De fapt, Maia Sandu ceruse înlocuirea guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi a procurorului general, Corneliu Gurin. PD şi PL au respins din start aceste condiţii, preferând înlocuirea sa cu un candidat mai puţin problematic, remarcă observatori moldoveni, care şi-au manifestat scepticismul în privinţa combaterii corupţiei de către viitorul guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.