Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE – Voi scuipa pe mormintele voastre

florin puscas

Îl mai ţineţi minte pe senatorul Varujan Vosganian? Desigur, cum l-aţi putea uita? Omul tocmai a stârnit perplexităţi colective prin spectacolul pus în scenă în Senat, când colegii aleşi ai neamului l-au scăpat încă o dată de DIICOT. Pe de altă parte, domnul Vosganian este capabil să stârnească şi admiraţii de gloată prin anvergura sa literară. Propus pentru Premiul Nobel de uniunile scriitorilor din două ţări (România şi Armenia), senatorul liberal este considerat de unii comentatori un bun naţional, demn de o oarecare indulgenţă. Dar vai! – ironie a sorţii care îţi omoră definitiv şi iremediabil idealurile abia descoperite –, tocmai scriitorul Varujan Vosganian pare să se afle în spatele unei tentative de crimă culturală.

Senatorul Varujan Vosganian şi deputatul Traian Dobrinescu au avut năstruşnica idee a unei taxe pe produsele culturale, asemănătoare celor aplicate pentru produsele din tutun şi alcool. Numită sugestiv „Timbru cultural”, taxa s-ar aplica tuturor produselor din domeniu: cărţi (inclusiv manuale şi culegeri), spectacole, filme, piese muzicale, arhitectură, divertisment. Spre exemplu, editurile ar trebui să plătească 1 leu timbru cultural pentru fiecare volum (exemplar) tipărit, înainte ca acesta să ajungă în librării şi indiferent dacă şi în cât timp se vinde. (Proiectul de lege poate fi citit AICI!)

Evident, cum marile idei reuşesc să genereze o coalizare a minţilor strălucite, proiectul de lege a strâns nu mai puţin de 84 de semnături ale unor parlamentari din toate partidele, care s-au erijat în iniţiatori (lista completă AICI!). Proiectul a fost adoptat tacit în Senat în decembrie 2014 şi se află la un pas de votul din Camera Deputaţilor. Chiar şi Guvernul a emis un aviz pozitiv, cu unele completări. Şi pentru că parlamentarii cu pricina îşi închipuie că „susţin dezvoltarea culturii naţionale”, trebuie menţionată şi destinaţia banilor proveniţi din timbrul cultural: uniunile de creatori.

Cu alte cuvinte, iniţiatorii timbrului cultural împuşcă în picior editorii şi lovesc în moalele capului cumpărătorii de cărţi pentru a ajuta o organizaţie – Uniunea Scriitorilor – să facă în continuare ce face în prezent: sprijinirea unei găşti culturale restrânse, acordarea de premii prin rotaţie, organizarea de evenimente care nu atrag pe nimeni, editarea de reviste mai mult sau mai puţin reuşite sau relevante. În loc să ajute scriitorii să-şi vândă mai uşor şi mai profitabil cărţile, parlamentarii fac legi pentru sprijinirea chermezelor culturale pentru băieţii conformişti, talentaţi sau nu. (Calcul al colegilor de la Adevărul: din preţul unei cărţi de 10 lei, numai 70 de bani se vor duce la autor, 90 de bani vor merge la stat şi suma cea mai mare, de 1 leu, la uniunile de creatori.) O fi doar o coincidenţă că iniţiatorul legii este prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, uniune care, aşa cum am menţinat deja, îl aşează an de an în vitrina cu expunere către Premiul Nobel.

Nu e de mirare că editurile s-au revoltat la ideea unei asemenea taxe pe cultură. Ar fi interesant de aflat ce părere are şi preşedintele Iohannis, cel care afirma nu demult că se va implica într-o campanie de încurajare a lecturii. Poate sună doar a slogan patetic, însă e adevărul incontestabil: cititul ne formează, ne deschide mintea, ne relevă noi orizonturi. Irelevant pentru 84 de parlamentari, în frunte cu Varujan Vosganian, care vor să lărgească prăpastia dintre cărţi şi o generaţie deja cu interes redus pentru lectură. Dacă le va reuşi, românii vor deveni, chiar mai mult decât sunt deja, o populaţie de idioţi convenabili. Iar când acest lucru se va fi întâmplat, îmi voi aduce aminte să pun în practică titlul lui Boris Vian: Voi scuipa pe mormintele voastre!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.