Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partenerii reformişti de centru-dreapta ai premierului croat anunţă că se retrag de la guvernare

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Formaţiunea reformistă croată de centru-dreapta Most, care face parte din coaliţia de guvernare, a anunţat vineri că se retrage din guvern în urma unei dispute cu premierul Andrej Plenkovic (HDZ, Uniunea Democrată Croată), ceea ce ar putea determina convocarea de alegeri legislative anticipate, relatează Reuters.

Joi, premierul a demis trei miniştri membri ai Most (Podul) care nu i-au susţinut apelul de a respinge solicitarea opoziţiei ca ministrul de finanţe să demisioneze. Vineri, formaţiunea de centru-dreapta a contraatacat afirmând că toţi cei patru miniştri ai săi din guvern îşi vor prezenta demisia. "Astfel, arătăm că obiectivul nostru principal nu este de a ne păstra posturile, ci de a preîntâmpina o criză constituţională. Ne demonstrăm responsabilitatea faţă de cetăţeni", a declarat liderul Most, Bozo Petrov, care este şi preşedintele parlamentului.

Premierul a indicat joi că va încerca să obţină o nouă majoritate parlamentară, dar şi că este pregătit să convoace alegeri anticipate, în cazul în care discuţiile pentru formarea unei noi coaliţii eşuează, conform Agerpres. Partidul Most a susţinut apelurile la demisia ministrului de finanţe Zdravko Maric, care potrivit opoziţiei social-democrate din Croaţia a dovedit lipsă de credibilitate în gestionarea crizei financiare care a afectat cea mai mare firmă privată din statul balcanic, Agrokor. Maric a fost unul din liderii companiei, până în 2016. Guvernul a respins cererea opoziţiei în cadrul reuniunii sale de joi, dar miniştrii din cadrul Most au votat împotriva deciziei executivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.