Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul de investiții UE pentru combaterea cauzelor primare ale migrației, aprobat

migratie

• 3,3 miliarde de euro pentru un efect de levier de 44 miliarde de euro în investiții private;

• Accent pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, IMM-uri, schimbări climatice;
• Reguli stricte privind drepturile lucrătorilor, drepturile omului și transparența fiscală.
Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiții în sectorul privat din Africa a fost încheiat miercuri cu miniștrii statelor membre.
În cadrul Planului European de Investiții Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD) ar încuraja investiții private în state fragile în valoare de 44 de miliarde de euro. Fondul va oferi o combinație de subvenții, împrumuturi și garanții financiare în valoare de 3,3 miliarde de euro pentru crearea locurilor de muncă, creștere și stabilitate, abordând astfel cauzele primare ale migrației.
În cadrul discuțiilor recente privind normele de funcționare ale FEDD, deputații europeni au convins miniștrii cu privire la următoarele puncte cheie:
• Accent pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, climă și IMM-uri. FEDD trebuie să se concentreze pe combaterea sărăciei și crearea locurilor de muncă decente, trebuie să aibă ca grup-țintă tinerii, femeile și întreprinderile mici, iar sprijinul trebuie să respecte standardele de dezvoltare convenite la nivel internațional. Cel puțin 28% din investiții vor sprijini acțiunile în domeniul climei pentru a contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris;
• Întreprinderi responsabile. Beneficiarii trebuie să respecte drepturile omului, standardele OIM și normele internaționale privind investițiile responsabile. Localnicii afectați de proiecte trebuie să aibă acces la o procedură de depunere a plângerilor;
• Transparența fiscală. Regulile stricte vor asigura faptul că întreprinderile din jurisdicțiile care nu cooperează în vederea rezolvării problemelor fiscale și a celor de spălare a banilor nu vor beneficia de resurse;
• Un control mai democratic. Parlamentul va avea statut de observator în cadrul Consiliului strategic al FEDD, iar Comisia Europeană va trebui să informeze Parlamentul înainte de luarea oricăror decizii importante privind investițiile.
Deputați europeni din comisiile de afaceri externe, dezvoltare și buget au propus în luna aprilie o serie de modificări ale normelor de funcționare a FEDD.
Declarații
„Mă bucur că am ajuns la un acord cu Consiliul. Vrem să transmitem un semnal clar partenerilor noștri că suntem hotărâți să facilităm creșterea durabilă și abordarea cauzelor fundamentale ale migrației. Sper ca acest instrument inovator va îmbunătăți climatul investițional și va stimula investițiile private acolo unde este cel mai necesar. Am muncit din greu pentru acest acord și sunt sigur îl putem adopta rapid", a declarat coraportorul Eduard Kukan (PPE, Slovacia).
"Acest acord va contribui la lupta împotriva sărăciei, la promovarea dezvoltării durabile și favorabile incluziunii și la promovarea rezistenței țărilor partenere, în special a celor mai puțin dezvoltate. Am reușit să atingem majoritatea obiectivelor noastre, ceea ce poate face FEDD un succes. Noul instrument va contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind clima, și a Agendei 2030 și include clauze fundamentale de protejare a drepturilor omului și a forței de muncă ", a declarat Doru-Claudian Frunzulică (S&D, România).
"Am îmbunătățit categoric propunerea Comisiei, nu numai prin consolidarea aspectelor legate de dezvoltare, ci și prin includerea valorilor UE, precum drepturile omului, sociale, de muncă și de mediu, în conformitate cu acordul de la Paris, care va îmbunătăți viața a mii de persoane din Africa și țările vecine", a declarat coraportorul Eider Rubial Gardiazabal (S&D, Spania).
Următorii pași
În cazul în care comisiile pentru afaceri externe, dezvoltare și buget vor aproba acordul luni, 3 iulie, votul în plen va avea loc la 6 iulie.
Context
Resursele FEDD provin din revizuirea intermediară a Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020 și din rezerva Fondului european de dezvoltare (FED). Noul fond va fi alcătuit din două platforme regionale: una pentru Africa și cealaltă pentru vecinătatea UE (sud și est). Acesta va funcționa ca un "ghișeu unic", oferind acces la mecanismele de finanțare mixtă deja existente, împreună cu o nouă garanție suplimentară pentru investitorii publici și privați. Se estimează că garanția FEDD va avea o sumă de bani provizorie în valoare de 750 milioane de euro, inclusiv 350 milioane de euro din bugetul UE și 400 milioane de euro din FED. De asemenea, FEDD va combina resursele din do uă mecanisme de finanțare mixtă deja existente - 2,6 miliarde de euro din Facilitatea de investiții pentru vecinătate și din Facilitatea de investiții pentru Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.