Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL ataca Guvernul la CCR / DOCUMENT

ccr

Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaților a depus joi o Sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la unele prevederi ale Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (L 96/2015), adoptată de Senat în şedinţa de marti.

Concret PNL considera neconstitutional faptul ca prin ordonanta de urgenta a fost desfiintata Inspectia muncii, ceea ce ar fi trebuit reglementat prin lege organica.

DOCUMENT: Sesizarea PNL la CCR

"În sesizarea de neconstituționalitate, semnată de un număr de 78 de deputați liberali, se arată că “Articolul 5 al OUG nr. 86/2014, încalcă alin. (1), (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţia României, potrivit cărora delegarea legislativă către Guvern este permisă doar în domenii ce nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate «numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată», neputând «afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie»”

Totodată, Guvernul nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, prevăzut în alin. (4) al Art. 1 din Constituţia României, care spune că „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”, încălcând și alin. (2) al art. 117 din Constituţia României, care spune că „Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă”.

Așadar, în cazul OUG 86/2014, Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie, fiind vorba de o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului.

Prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fără a exista un aviz al Curții de Conturi, ca garanţie tehnică în luarea deciziilor politice.

Guvernul Ponta transmite clar că tot ce mișcă in instituții trebuie să aibă culoare politică, că nu mai rămâne niciun șef în funcție, nici măcar în teritoriu, dacă nu are carnet PSD! Din păcate, PSD demonstrează că nu a înțeles că a face politică ALTFEL înseamnă a avea instituții care să funcționeze în folosul cetățenilor, nu să fie surse de răsplată pentru oamenii de partid.

În condiţiile în care aceste instituţii au funcţionat şi au dat un bun randament separat, este evident că, de fapt, scopul OUG nr. 86/2014 este acela de a înlătura funcţionari publici ce ocupau în mod legitim funcţii de conducere în aceste structuri, pentru ca, sub aparenţa înfiinţării unor “funcţii noi” şi cu păstrarea atribuţiilor şi responsabilităţilor ce reveneau funcţiilor desfiinţate, să poată fi creat cadrul simulat al angajării pe aceste noi funcţii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenenţei politice.

Desființarea Inspecției Muncii nu are caracter de urgență și, mai mult, în loc să îmbunătățească activitatea din domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței, o supune controlului guvernamental și schimbărilor politice.

În acest sens, PNL se adresează Curții Constituționale a României cu solicitarea de a constata că dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale", se arata intr-un comunciat al PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.