Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta vrea timp și o acțiune cu care să nu fie asociat. Scenariu de puci.

Începem cu concluziile pentru cine n-are chef să citească tot articolul.

Ponta a plecat în Turcia fiindcă vrea timp, o schimbare în bine în urma unei acțiuni cu care să nu fie asociat. Ponta așteaptă să se întîmple ceva.

Orice se va întîmpla, dacă se va întîmpla ceva:

  • planul există deja, a fost stabilit
  • operațional și tactic deciziile se iau la București, de către liderii de aici (care?)
  • se va întîmpla în luna ce urmează, cît e Ponta în Turcia
  • Ponta nu va fi asociat cu acțiunile respective
  • la final, principala consecință va fi îmbunătățirea situației politice și penale a lui Ponta
  • țintele vor fi justiția și inamicii politici ai lui Ponta
  • o astfel de operațiune va fi executată prin intermediul Parlamentului și al guvernului, prin legi, ordonanțe, hotărîri

Scenarii posibile:

  1. Schimbarea șefilor DNA și ICCJ
  2. Schimbarea codurilor
  3. Ambele

Scenariu: Klaus Iohannis e suspendat, Tăriceanu, ca președinte interimar, revocă șefii DNA și ICCJ (are dreptul), Cazanciuc sau, dacă Cazanciuc își dă demisia, Oprea desemnează nou șef pentru DNA și CSM nou șef pentru ICCJ, Tăriceanu îi numește. Însă CSM poate amîna avizul pînă se reîntoarce Klaus Iohannnis. Dacă vrea să-l amîne, evident. Tăriceanu oricum nu pare genul care ar avea timidități.

Plecarea lui Ponta în Turcia are trei consecințe:

  1. Nu poate fi audiat de DNA
  2. Nu se poate discuta de demisie
  3. Oprea este prim ministru interimar

Mai departe, să le despicăm în patru băbește:

  1. Înseamnă o amînare. Nu anulează sau afectează dosarul, îi dă doar timp lui Ponta. Asta presupune că se așteaptă să se întîmple ceva favorabil pentru el în următoarea perioadă. Să zicem că Ponta n-a vrut să fie expus audierilor, vizitelor la DNA sau poliție, controlului judiciar și altor măsuri care subminează autoritatea unui premier, ïl umilește, nu-l lasă să lucreze și sînt motiv de demisie. Dar acestea se vor întîmpla după ce se întoarce din Turcia. Nu scapă de ele, doar le amînă o lună.
  2. E tot o amînare. După ce se va fi întors din Turcia, discuția despre demisie poate fi reluată cu aceeași vigoare. Urmărirea penală există în continuare. Vor continua audierile, vizitele la DNA, poate cererile de punere sub control judiciar.
  3. Ponta nu este parte la luarea deciziilor. Nu are nicio responsabilitate pentru deciziile luate în această perioadă. Inclusiv decizii de siguranță națională vor fi luate de cuplul Iohannis-Oprea. Inclusiv informările SRI și SIE vor merge la Oprea. Deciziile guvernamentale vor fi luate de Oprea, nu de Ponta.

Ponta vrea timp și lipsă de responsabilitate. De ce? Dacă vrea timp înseamnă că se așteaptă sau speră să se întîmple ceva în următoarele săptămîni. Ce?

Dacă vrea lipsă de responsabilitate, înseamnă că nu vrea să fie asociat cu anumite acțiuni.

Dacă se va întîmpla ceva, planul a fost deja făcut. De către cine? Ponta nu poate comunica în timp real cu cei din țară. Nu poate fi informat cu evoluțiile unei posibile operațiuni politice în timp real. Nu poate lua decizii rapide, adaptate situației, care să fie transmise rapid. Îi lipsește autoritatea prezenței fizice. Dacă se va întîmpla ceva, planul există deja, detaliile sînt stabilite iar deciziile tactice și chiar operaționale se iau la București, de către liderii de aici. Cine sînt acești lideri?

Orice se va întîmpla, va duce la îmbunătățirea situației politice și penale a lui Ponta, fără ca el să fie asociat unei asemenea acțiuni.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.