Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preoții acuzați de șantaj, încă o lovitură din partea instanței

Inquam Photos / Octav Ganea
preot Florii

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au decis, vineri, menţinerea măsurii de arest la domiciliu pentru trei preoţi din judeţul Vaslui, acuzaţi de comiterea infracţiunii de şantaj. 

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromiţătoare. Ei au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu, însă procurorii DNA au cerut arestarea lor preventivă. 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada 30 mai 2017 - 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a ameninţat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât şi unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar. 

În aceeaşi manieră au procedat şi ceilalţi doi inculpaţi în intervalul 12 - 14 iunie 2017, cu precizarea că aceştia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă avansare. 

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au anunţat într-un comunicat de presă că aşteaptă finalizarea anchetei derulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, iar în funcţie de rezultatele acesteia, vor lua o serie de măsuri disciplinare în cazul celor trei preoţi. 

'Episcopia Huşilor aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare şi regret de situaţia creată de către cei trei preoţi. (...) Nădăjduim, totodată, că instituţiile abilitate ale statului vor clarifica această speţă, urmând ca, după pronunţarea finală a acestora, să fie hotărâte şi măsuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor şi ai Bisericii Ortodoxe Române să sporească lucrarea rugăciunii şi a faptelor bune, cerându-le iertare pentru tulburarea creată şi asigurându-i că aceste incidente sunt tratate cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă şi în conformitate cu crezul creştin', se arată în comunicatul Episcopiei Huşilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.