Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ales al SUA confirmă existenţa unui război între religii la scară mondială

Preşedintele american ales Donald Trump consideră că atentatele din Europa confirmă existenţa unui război între religii la scară mondială, opinie exprimată într-un context în care nu există încă o situaţie clară în legătură cu atacul de luni seara survenit la un târg de Crăciun din Berlin, comentează miercuri AFP, potrivit agerpres.

''Au fost ucişi civili nevinovaţi pe străzi în timp ce se pregăteau pentru a sărbători Crăciunul'', a declarat Trump luni seara într-un comunicat. Gruparea ''Stat Islamic şi alţi terorişti islamişti îi atacă încontinuu pe creştini în comunităţile lor şi în locuri de cult în cadrul jihadului lor mondial'', a adăugat Trump.

Citeşte şi: INCREDIBIL: Fiii lui Donald Trump, acuzați de TRAFIC DE INFLUENȚĂ

În acest fel, Trump se distanţează de modul în care reacţionează majoritatea liderilor occidentali faţă de extremismul violent, dar el rămâne fidel liniei sale de campanie.

Trump, care îşi va prelua funcţia în mod oficial la 20 ianuarie, a tras concluziile - şi le-a exprimat public - înainte ca poliţia germană să-l elibereze marţi pe un solicitant de azil pakistanez după ce l-a scos din cauză şi înainte ca Statul Islamic să revendice, tot marţi, atentatul de la Berlin prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq.

Viitorul preşedinte al SUA a folosit acelaşi registru pentru a condamna asasinarea, luni, a ambasadorului Rusiei în Turcia de către ''un terorist islamic radical''.

A pune astfel accentul pe presupusa religie a atacatorilor reprezintă o alegere deliberată de a tranşa cu politica preşedintelui în exerciţiu Barack Obama.

Marţi, Obama a contactat-o telefonic pe şefa guvernului german Angela Merkel, pentru a exprima condoleanţe după ''oribilul atac terorist presupus'' de la Berlin. Administraţia sa combate ''extremismul religios'', dar subliniază că extremiştii nu reprezintă o religie.

Citește și: Rusia și Turcia știu cine stă în spatele uciderii ambasadorului rus: Mesajul pentru SUA

Secretarul de stat american John Kerry i-a calificat chiar pe membrii grupării Stat Islamic drept ''apostaţi'' care pervertesc mesajul unei mari religii.

Dar convingerea lui Donald Trump şi a consilierilor săi diferă. În opinia lor, extremismul nu poate fi înfrânt decât dacă el este identificat ca fiind o excrescenţă a islamului.

În timpul campaniei sale electorale, Trump şi-a exprimat dorinţa de a le interzice tuturor musulmanilor să intre în SUA, cel puţin până când "vom fi capabili să înţelegem ce se întâmplă".

Consilierul său pentru securitate naţională, fostul general Michael Flynn, afirma în august că islamul nu este o religie, ci ''o ideologie politică''. ''Ei ne-au declarat război. Şi guvernul nostru nu ne permite să vorbim despre acest inamic'', spunea atunci Flynn. ''Acesta este islamismul, un cancer insidios în corpul a 1,7 miliarde de locuitori de pe această planetă şi el trebuie extirpat'', susţinea Flynn.

Michael Flynn, care a luptat împotriva extremiştilor în Irak şi în Afganistan, nu este singurul care se înscrie pe aceeaşi linie cu Donald Trump. Steve Bannon, persoană foarte apropiată lui Trump şi viitor consilier pe probleme de strategie, întruchipează viziunea naţionalistă cu rădăcini în extrema dreaptă foarte dură.

Citește și: Primul semn de pace: Donald Trump a dat mâna cu unul dintre cei mai aprigi rivali

Bannon conducea site-ul de informaţii Breitbart, considerat drept placa turnantă a ''dreptei alternative'', mişcare asociată ideilor naţionaliste şi adeptă a superiorităţii ''rasei albe'', înainte să se alăture în august campaniei lui Trump.

AFP notează că informaţiile despre atentatul de la Berlin domina pagina principală a site-ului marţi, insistând asupra criticilor faţă de politica Angelei Merkel de a primi refugiaţi musulmani.

În 2014, Steve Bannon a participat, prin intermediul unei legături video, la o conferinţă a conservatorilor la Vatican, salutând în special ''capitalismul luminat al Occidentului iudeo-creştin''. ''Suntem angajaţi într-un război pur şi simplu împotriva fascismului jihadist islamic'', afirma Bannon, potrivit unei transcrieri publicate de Buzzfeed News. ''Şi acest război este pe cale, cred, să intre în faza de metastază mult mai repede decât pot gestiona guvernele'', estima el.

Victoria lui Trump de la 8 noiembrie va face ca această viziune despre lume să ajungă la Casa Albă, dar viitorul consilier pe probleme de strategie vede mult mai departe decât vorbea în 2014. În opinia sa, partide populiste de dreapta precum Frontul Naţional din Franţa (FN) şi Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) îi vor înlocui pe conservatorii de centru-dreapta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.