Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răcirea vremii creşte riscul de infarct. Cum ne ferim de pericol

F. P.
infarct atac de cord

Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile duc la creşterea numărului şi a gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic. Iată ce putem face pentru a ne feri de aceste pericole.

"Jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool, iar căderea în stradă, în frig şi umezeală, face ca gravitatea acestor cazuri să crească. Nu beţi alcool când este frig pentru că favorizează pierderile de căldură din cauza vasodilataţiei şi a riscului crescut de instalare a degerăturilor şi a hipotermiei", susţine conf. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe-toxicologie la Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi, potrivit ziarului Ring.

"Evitaţi deplasările la primele ore ale dimineţii sau seara, când temperaturile sunt extrem de scăzute, şi purtaţi îmbrăcămnite groasă şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creşte cu 2%, astfel încât, în aceste zile, depăşeşte chiar 30%. De asemenea, beţi lichide calde şi alternaţi expunerile la frig cu pauze în locuri încălzite (benzinării, magazine etc.)", spune conf. dr. Ciuhodaru.

"În spaţiile închise (apartamente, loc de muncă), vă recomandăm să menţineţi o temperatură de minimum 21 de grade Celsius. De asemenea, alimentaţi-vă corespunzator şi evitaţi consumul de alcool şi excesul de sedative. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite sau măcar un telefon şi, nu în ultimul rând, verificaţi periodic starea centralei de apartament", recomandă medicul.

"În cazul deplasărilor, nu uitaţi să aveţi lichide pentru 24 de ore, precum şi alimente, pături şi medicaţia pentru boli cronice. Nu plecaţi la drum fără a umple rezervorul, întrucât, la un consum mediu de un litru de benzină sau motorină pe oră, un rezervor de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi. Nu părăsiţi autovehiculele dacă este viscol şi nu ştiţi distanţa exactă până la adăpost", explică medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.