Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună spune ce vrea prin Strategia Naţională Anticorupţie

luju.ro
raluca pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat marţi că prin Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020 s-a încercat mutarea accentului de la o acţiune represivă la o acţiune de prevenire a corupţiei.

"Să ne gândim ca în 2021, când vom trage linie, să spunem că am dezvoltat la nivel local o cultură a transparenţei pentru o guvernare deschisă, că am redus vulnerabilităţile şi riscurile de corupţie în administraţia publică locală şi că a crescut gradul de cunoaştere a standardelor de integritate în serviciile publice la nivel local. (...) Niciodată şi nicăieri discuţia aceasta despre corupţie, despre combaterea corupţiei nu este o discuţie uşoară, dar ceea ce am încercat prin această strategie a fost să mutăm accentul de la o acţiune represivă la o acţiune de prevenire, (...) astfel încât să evităm o creştere a numărului persoanelor condamnate şi să ajungem la o conştientizare mai mare a ceea ce înseamnă corupţia. De cele mai multe ori, se întâmplă ca persoane să fie aduse în faţa (...) forţei represive a statului pur şi simplu dintr-o necunoaştere a ceea ce înseamnă standardele de integritate, nu dintr-o intenţie de a le încălca", a declarat Raluca Prună, marţi, la o conferinţă de presă comună cu vicepremierul Vasile Dâncu.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

Prună şi Dâncu au semnat Acordul de colaborare între ministerele Justiţiei şi Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 - 2020.

Raluca Prună a spus că adoptarea SNA este "un obiectiv strategic" al Guvernului, precizând că scopul semnării acordului este acela de a facilita implementarea şi monitorizarea strategiei în cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

"MDRAP şi Ministerul Justiţiei vor continua să coopereze (...) prin organizarea de misiuni tematice de evaluare la nivel local, dar şi la nivel central şi de reuniuni ale platformei de cooperare la nivelul administraţiei publice locale. Este important să participăm împreună la proiecte de formare profesională care vizează lupta împotriva corupţiei", a adăugat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a precizat că Strategia din perioada 2012 - 2015 a generat o bună practică, prin faptul că a instituit un mecanism de misiuni tematice de evaluare la nivelul instituţiilor publice.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

"În cei patru ani de aplicare a strategiei anterioare au fost evaluate mai multe instituţii, 17 la nivel central şi 66 de entităţi la nivelul administraţiei publice locale, şi noi credem că acest tip de cooperare (...) trebuie consolidat", a explicat Prună.

Conform ministrului Justiţiei, una dintre problemele identificate la nivel local se referă la activitatea de consiliere etică. "Credem că revizuirea cadrului normativ privind consilierul de etică, prin consolidarea statutului şi mandatului acestuia, este una dintre priorităţile noii Strategii Anticorupţie", a afirmat ministrul Justiţiei.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

Raluca Prună a subliniat că pentru implementarea efectivă şi eficientă a acţiunilor anticorupţie este nevoie şi de o finanţare corespunzătoare. "Aşteptăm lansarea cât mai rapidă, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020, a ghidului solicitantului care priveşte măsurile efective de sprijinire a acţiunilor anticorupţie la nivel local şi (...) aşteptăm să se depună şi proiecte concrete", a completat Prună citată de agerpres.ro.

Citește și: Robert De Niro a făcut scandal cu Arnold Schwarzenegger: Ce s-a întâmplat între cei doi actori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.