Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situaţie! PSD contraatacă dur în problema urmăririi penale a lui Ponta

PSD

Liberalii au cerut urmărirea penală a premierului Victor Ponta pentru că Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parţiale. După ce Parchetul General a refuzat să-l urmărească penal pe Ponta, PNL a cerut demisia lui Tiberiu Niţu. Contraatacul PSD vine de la deputatul Gabriela Podaşcă, care a declarat că, potrivit noii legi a alegerilor parlamentare şi legii pentru alegerea administraţiei publice locale, nu mai pot fi organizate scrutine parţiale pentru mandatele rămase vacante, iar PNL "se face că uită" ce acte normative a votat în Parlament.

Gabriela Podaşcă, vicepreşedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, susţine că, potrivit noii legi a alegerilor parlamentare şi legii pentru alegerea administraţiei publice locale, nu mai pot fi organizate alegeri parţiale pentru mandatele rămase vacante.

Deputatul PSD acuză PNL că încearcă să manipuleze opinia publică cu privire la organizarea de alegeri parţiale pentru mandatele vacante din Parlament şi din administraţia publică locală, se arată în comunicat.

"După ce s-au răzgândit în privinţa Codului fiscal, liberalii se fac acum că uită ce au votat la Legea pentru alegerile parlamentare şi la Legea pentru alegerea administraţiei publice locale. Aceste legi au fost elaborate în cadrul unei comisii comune, din care PNL nu doar că a făcut parte, dar a cărei preşedinţie i-a şi revenit. Fie liberalii au uitat ce au votat, fie încearcă în mod deliberat să manipuleze opinia publică. În ce priveşte alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, noua lege stipulează revenirea la votul pe listă. De asemenea, legea prevede că mandatele vacante de parlamentari sunt ocupate de supleanţi, adică de următorii candidaţii înscrişi pe liste şi care nu au fost aleşi", a explicat Podaşcă.

Ea a adăugat că, în acest context, nu mai pot fi organizate alegeri parţiale pentru colegii uninominale deoarece aceste colegii nu mai există, conform noii legi.

"Lucrurile sunt foarte clare şi în privinţa alegerilor pentru administraţia publică locală. Nu pot fi organizate alegeri pentru mandatele de primar, consilier local sau judeţean cu un an înainte de termenul mandatului. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru preşedinţii de consilii judeţene aleşi prin vot direct. Prevederile sunt foarte clare, nu există loc de interpretare, oricât ar vrea PNL să agite spiritele", a precizat deputatul PSD.

Podaşcă afirmă că, potrivit legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, "cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al Municipiului Bucureşti", iar conform legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, "în caz de vacanţă a mandatelor de senatori sau de deputaţi aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii ocupă locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant".

"PNL a ales să facă acest exerciţiu de imagine târând justiţia într-un scandal gratuit şi aducând acuze grave procurorilor. Personal, consider că gestul celor doi liberali de a ataca reprezentanţii justiţiei pentru a aduce puncte în curtea PNL îi descalifică total ca politicieni", a menţionat Gabriela Podaşcă.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Niţu, acuzând că deciziile instanţelor nu sunt respectate de procurori.

Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuza autorităţile nu doar că nu au organizat alegerile parţiale la termen, ci şi că le-au blocat "intenţionat". De asemenea, liberalul îi acuza pe procurorii de la Parchetul General că au soluţionat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare.

Ulterior, o declaraţie pe acelaşi subiect a făcut şi deputatul PNL Radu Zlati. "Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect", a susţinut Zlati într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.