Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacțiile celor mai importanți lideri europeni la declanșarea Brexitului

Brexit

Lideri ai mai multor state membre ale Uniunii Europene au reacţionat, miercuri, la scurt timp după ce Marea Britanie a notificat oficial Consiliul European în legătură cu intenţia de a ieşi din blocul comunitar, exprimându-şi speranţa că relaţiile dintre 'Cei 27' şi Londra vor evolua pozitiv, transmit agenţiile internaţionale de presă, scrie agerpres.ro.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a estimat că Brexitul 'va fi dureros pentru britanici'. Liderul francez a făcut această declaraţie în marja unei vizite oficiale în Indonezia, după ce Londra a notificat oficial UE cu privire la declanşarea procedurii de separare, potrivit AFP.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a rămas GRAVIDĂ cu elevul său și a primit 10 ani de închisoare FOTO

'Cred că va fi dureros pentru britanici', a declarat preşedintele francez în faţa jurnaliştilor, opinând că Bexitul 'va obliga Europa să meargă înainte, fără îndoială cu viteze diferite', ceea ce de fapt, în opinia sa, 'a fost mereu'.

Estimând drept 'ireversibilă procedura pentru ieşirea Marii Britanii din UE, Francois Hollande a subliniat că aceasta 'nu poate depăşi' doi ani. 'Aceasta se va încheia cu un acord comercial între Marea Britanie şi Europa, să sperăm că acesta va fi cel mai bun acord comercial posibil, şi pentru Europa, şi pentru Marea Britanie', a continuat Hollande.

Citește și: STUDIU Creierul crește dacă mâncăm fructe

Dacă Brexitul este 'dureros sentimental' pentru europeni, el va fi 'dureros economic' pentru britanici, a continuat Hollande, constatând că 'aceasta a demarat de altfel cu întreprinderile care încep să se instaleze în Franţa'. Totuşi, 'intenţia noastră nu este în niciun caz de a-i pedepsi (pe britanici) pentru principiu', a adăugat şeful statului francez.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy a accentuat că în negocierile privind Brexit-ul prioritatea va trebui să fie 'minimizarea incertitudinii' create prin decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Citește și: DISPERAȚI după bani? Samsung vinde telefoane Galaxy Note 7 recondiționate

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său maltez Joseph Muscat, Rajoy a transmis un mesaj de 'încredere şi calm' tuturor spaniolilor care trăiesc în Marea Britanie şi britanicilor din Spania. Guvernul de la Madrid va apăra interesele Spaniei în timpul acestor negocieri, care sperăm să ducă la un acord 'echilibrat', a adăugat şeful executivului spaniol.

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a atras atenţia că, după Brexit, Uniunea Europeană trebuie să "strângă cureaua" şi să cedeze din prerogative către statele membre. "Brexit-ul a arătat că preocupările cetăţenilor trebuie luate în serios", a afirmat şeful diplomaţiei austriece, potrivit DPA. În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să devină mai unită în materie de politică externă şi de securitate şi să lase în acelaşi timp "chestiunile mai mărunte" în seama statelor membre.

Citește și: Cel mai bizar FURT: A reușit să fure CASA cu totul

În condiţiile în care Marea Britanie nu va mai contribui la bugetul Uniunii, celelalte state ar trebui să aibă în vedere reducerea costurilor, şi nu majorarea obligaţiilor individuale, a mai punctat ministrul austriac.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a estimat, potrivit DPA, că familia europeană va scădea peste doi ani de la 28 la 27 de membri, ceea ce este realmente trist. El şi-a exprimat speranţa ca "divorţul dintre UE şi Marea Britanie să se poată produce în mod decent" şi cele două să poată "păstra relaţii apropiate în viitor". "Este în interesul tuturor", a subliniat într-un comunicat şeful guvernului danez, care a ţinut să atragă atenţia că decizia britanică de ieşire din UE şi de pe piaţa unică "va avea consecinţe" şi că "drepturile şi obligaţiile merg mână în mână".

Citește și: Shakira a refuzat să meargă la nunta lui Lionel Messi: Ce CONFLICT e la Barcelona

Suedia regretă decizia Marii Britanii, care a fost "un partener apropiat şi valoros", a spus şi prim-ministrul suedez Stefan Lofven, citat de DPA. Acesta a salutat pe de altă parte "tonul constructiv" al scrisorii în care premierul britanic a anunţat declanşarea procedurii de ieşire din blocul comunitar şi a adăugat că doreşte ca negocierile de separare să fie unele "structurate şi orientate către rezultate, astfel ca relaţiile cu Marea Britanie să rămână cât mai bune şi favorabile".

Şeful diplomaţiei slovene, Karl Erjavec, a estimat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este bună nici pentru UE, nici pentru Regatul Unit. El a apreciat însă că Brexit-ul nu va avea prea mare impact asupra slovenilor aflaţi în Marea Britanie şi nici asupra cooperării economice sloveno-britanice.

Citește și: Prințesa Diana și-a povestit RELAȚIILE SEXUALE: Ce-i scria secretarei sale

Şeful diplomaţiei slovene a mai menţionat că urmează să discute în cursul după-amiezii cu ambasadorul Regatului Unit la Ljubljana, Sophie Honey, în legătură cu ieşirea Marii Britanii din UE şi viitorul cooperării sale cu blocul comunitar.

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal preşedintelui Consiliului European, miercuri la ora locală 13:30 (11:30 GMT), scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului. Scrisoarea de notificare, ce a fost semnată marţi seară de premierul britanic Theresa May, deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalităţii de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar şi pentru structurarea relaţiilor viitoare dintre Londra şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.