Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul la care se supune PNL

PNL

Liberalii sunt în linie dreaptă pentru congresul în care își vor alege viitorul președinte. În ultima perioadă au apărut mai multe informații despre contrele din interiorul partidului, despre alianțele și taberele care se formează.

Toate acestea sunt lucruri perfect normale într-un partid care caută să încheie odată pentru totdeauna o fuziune întinsă pe o durată de timp prea lungă. Vorbim despre lideri cu greutate, despre primari cu experiență și parlamentari mai vechi sau mai noi, mulți dintre ei dornici să fie parte din noua echipă de conducere, cu care cel mai probabil partidul va intra în bătălia pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale.

Dacă luptele interne sunt perfect normale, nu același lucru îl pot spune și despre promovarea lor în spațiul public. Ultima întâmplare de acest fel a fost reprezentată de o discuție pe un grup intern de Whatsapp, oferită ulterior jurnaliștilor.

Citește și: Scandal intern în PNL. Cum se ceartă liberalii pe Whatsapp

Asemena „scurgeri” către media nu ajută niciuna din taberele create, ba mai mult, sunt o dovadă a calității slabe a dezbaterilor din interiorul partidului. Chiar dacă înainte de un congres, e oarecum normal ca un partid să mai piardă la capitolul imagine, liberalii nu trebuie să uite că abia după alegerile interne începe adevăratul război și va cântări mult modul în care vor pleca de la linia de start.

Venind după rezultate catastrofale la alegerile locale și parlamentare, pierzând masiv electorat în București și alte orașe mari, PNL e condamnat să scoată un scor bun la alegerile europarlamentare, pentru a intra de pe o poziție de forță în anul 2019, în care Iohannis va încerca să obțină al doilea mandat de președinte.

Cu un PSD la guvernare și un USR care crește încet dar sigur în teritoriu, liberalii trebuie să se reinventeze, să găsească acea cale de mijloc prin care să poată strânge voturi. Ca un veritabil efect de domino, escaladarea luptelor interne din această perioadă poate condamna partidul la un rezultat slab la europarlamentare, care la rândul său va da naștere altor conflicte cu care partidul va trebui să se descurce în prag de alegeri prezidențiale.

Singura gură de oxigen cu adevărat importantă pentru PNL va fi reprezentată de un mandat doi al lui Iohannis la Cotroceni. Însă până atunci, liberalii trebuie să demonstreze că sunt în continuare capabili să reprezinte principala platformă pe care Iohannis să-și construiască campania. Ori un PNL măcinat de conflicte interne, cu un scor slab la europarlamentare nu reprezintă varianta ideală de a intra în războiul alegerilor prezidențiale.

Așadar, chiar dacă oamenii noștri politici nu excelează în a gândi pe termen lung, liberalii trebuie să fie conștienți că a-și alege un nou președinte nu reprezintă linia de finish, ci abia începutul unui drum. Ori degeaba cetatea va avea un nou împărat, dacă ea se va găsi în ruine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.