Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii sunt așteptați la VOT în 32 de județe: Secțiile de votare s-au deschis

www.realitatea.net
vot, referendum

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa în cele 49 de localităţi din 32 de judeţe din ţară unde au loc alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, informează agerpres.ro.

Votarea a început la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Dacă în secţia de votare la ora 21.00 se mai află persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.

Christoph Daum - De ce să demisionez? La București toată lumea mă roagă să rămân


Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. 

Alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. 

Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.

Anunț ÎNGRIJORĂTOR după vizita lui Iohannis în SUA: Două direcții din care este ameninţată România


Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. 

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, şi-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare, nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă sau şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin. 

Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis. 

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. 

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe versoul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea "votat". 

Disfuncţionalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau întreruperea votării. 

Potrivit legii alegerilor locale, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi buletinele de vot - la locul unde se află alegătorul. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza structurilor MAI. 

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. 

În ziua votării este interzisă prezentarea înainte de ora 21.00 a sondajelor realizate la ieşirea de la urne. 

Alegerile pentru primari sunt valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. 

În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin în două săptămâni, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Alegerile locale parţiale se desfăşoară în următoarele circumscripţii electorale: judeţul Alba - comuna Horea, judeţul Arad - comuna Almaş şi comuna Covăsânţ, judeţul Argeş - comuna Valea Danului şi comuna Domneşti, judeţul Bacău - municipiul Moineşti, judeţul Bistriţa-Năsăud - comuna Şieu, judeţul Botoşani - comuna Vlăsineşti, judeţul Braşov - oraşul Râşnov, judeţul Brăila - comuna Viziru, judeţul Caraş-Severin - comuna Lăpuşnicu Mare, judeţul Călăraşi - oraşul Lehliu Gară şi comuna Unirea, judeţul Constanţa - comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Dolj - municipiul Craiova şi comuna Işalniţa, judeţul Gorj - municipiul Târgu Jiu şi comuna Drăguţeşti, judeţul Harghita - comuna Siculeni, judeţul Hunedoara - municipiul Lupeni şi comuna Sălaşu de Sus, judeţul Ialomiţa - oraşul Amara, oraşul Fierbinţi Târg şi oraşul Ţăndărei, judeţul Iaşi - comuna Şipote, judeţul Ilfov - comuna Jilava, judeţul Maramureş - oraşul Ulmeni şi oraşul Baia Sprie, judeţul Mehedinţi - comuna Şimian şi comuna Godeanu, judeţul Neamţ - municipiul Roman, comuna Pipirig şi comuna Bălţăteşti, judeţul Olt - comuna Osica de Sus şi comuna Sprâncenata, judeţul Prahova - oraşul Buşteni, oraşul Băicoi, comuna Dumbrava şi comuna Călugăreni, judeţul Sălaj - comuna Fildu de Jos, judeţul Sibiu - comuna Marpod, judeţul Suceava - comuna Iacobeni şi comuna Siminicea, judeţul Teleorman - comuna Olteni, judeţul Timiş - comuna Denta, judeţul Tulcea - comuna Beidaud, judeţul Vaslui - comuna Fruntişeni, judeţul Vâlcea - comuna Bujoreni, judeţul Vrancea - comuna Jariştea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.