Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUSIA și-a sporit semnificativ prezența militară în Siria. Sisteme ultramoderne transferate

Latakia siria

Rusia trimite sisteme antiaeriene avansate în Siria în cadrul campaniei de susţinere a regimului Bashar al-Assad, afirmă oficiali occidentali şi ruşi citaţi de site-ul agenţiei Reuters. De asemenea forţele navale ruse efectuează exerciţii cu rachete în estul Mării Mediterane, în largul Siriei, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters şi de presa rusă.

Potrivit unor oficiali occidentali, un sistem de rachete SA-22, aflat în drum spre Siria, va fi gestionat de trupele ruse.

"Acest sistem este o versiune avansată folosită de Rusia şi va fi utilizat de militari ruşi în Siria", a declarat un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Informaţia a fost confirmată de un oficial american.

O sursă militară rusă a explicat că acesta nu este primul sistem SA-22 (Pantsir-S1) trimis de Rusia în Siria.

"Primul sistem a fost trimis în 2013, acum este trimis altul", a subliniat oficialul rus.

Rusia a cerut vineri Statelor Unite să reiniţieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării "incidentelor neintenţionate" în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forţele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite coordonează o campanie internaţională de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria.

"În privinţa exerciţiilor desfăşurate în Marea Mediterană, nu am informaţii despre programul acestora, dar este cunoscut faptul că Forţele navale ruse efectuează astfel de exerciţii în mod constant. Manevrele navale se desfăşoară prin respectarea în totalitate a normelor internaţionale", a explicat Serghei Lavrov.

Exerciţiile navale se vor încheia pe 17 septembrie.

Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite au exprimat preocupare privind prezenţa militarilor ruşi în Siria, iar surse regionale au afirmat că trupele ruse sunt implicate în confruntări antiinsurgente şi antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.

Lavrov a confirmat că Rusia a trimis echipamente pentru a ajuta Administraţia Bashar al-Assad să lupte împotriva grupului terorist Stat Islamic. "Există militari ruşi în Siria, în principal pentru a coordona trimiterea echipamentelor şi a oferi instruire trupelor siriene", a explicat Lavrov.

Rusia a cerut Statelor Unite să reiniţieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării "incidentelor neintenţionate" în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forţele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.