Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia trece la amenințări: 'Se sacrifică menținerea păcii în Europa'

pixabay.com
tanc rusia

Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a contracara riscurile şi ameninţările la adresa securităţii sale naţionale, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat ziarului ungar Magyar Nemzet, înaintea vizitei salede la Budapesta, relatează agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Comentând creşterea capacităţilor NATO în Europa Centrală, Lavrov a spus că 'politicieni iresponsabili sunt gata să sacrifice, de dragul propriilor ambiţii, interesele de menţinere a păcii şi stabilităţii în Europa şi, fără să se gândească la consecinţe, continuă să ridice mizele, turând sentimente alarmiste'.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor și o studentă au fost filmați făcând sex în sala de curs / VIDEO

'Nu putem ignora desigur tendinţele negative în creştere, ca urmare a politicii adoptate de NATO de subminare deliberată a echilibrului strategic în Europa, prin consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei şi crearea segmentului european al sistemului de apărare antirachetă american global', a declarat şeful diplomaţiei ruse în acelaşi interviu.

'În acest context, partea rusă va lua toate măsurile necesare pentru a contracara riscurile şi ameninţările la adresa securităţii noastre naţionale', a insistat Serghei Lavrov, adăugând că Moscova speră ca raţiunea să prevaleze în cele din urmă în cadrul NATO.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Cum arată copilul al cărui cap a crescut de 3 ori în 2 ani și cântărește 9 kg

Potrivit acestuia, Rusia duce o politică externă independentă, orientată pe mai multe direcţii. 'Independenţa şi vectorii multipli reprezintă principii-cheie ale politicii externe a Rusiei', a subliniat Lavrov, indicând că Moscova continuă în prezent să lucreze la actualizarea conceptului său de politică externă.

Textul actualizat va conţine 'estimările noastre asupra schimbărilor intervenite în relaţiile internaţionale, în ultimii trei ani, inclusiv răcirea relaţiilor cu Occidentul, accelerarea proceselor de integrare în spaţiul eurasiatic, degradarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi nordul Africii şi escaladarea din această cauză a terorismului şi extremismului', a mai spus Lavrov.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

Cu toate acestea, a vorbi despre o 'doctrină absolut nouă nu este chiar corect', a insistat ministrul rus, explicând că noul concept de politică externă va stipula principiile-cheie din actuala politică externă a Rusiei, printre care independenţa sa, politica multivectorială, cooperarea de la egal la egal etc.

Referitor la criza din relaţiile Rusiei cu UE, Lavrov a declarat că la originea acesteia este lipsa de dorinţă a Bruxellesului de a construi un dialog constructiv cu Moscova, dar că partea rusă are convingerea că relaţiile se pot îmbunătăţi.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

Cu toate acestea, încercările de a exercita presiuni asupra Rusiei prin intermediul sancţiunilor nu va determina Moscova să-şi sacrifice interesele naţionale, a afirmat el, subliniind că partea rusă nu intenţionează să abordeze problema ridicării sancţiunilor.

SUA şi UE au instituit sancţiuni împotriva Rusiei în martie 2014, ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană, începând cu anexarea Crimeii până la sprijinul acordat rebelilor proruşi din estul Ucrainei cu arme şi trupe. Măsurile restrictive au afectat, în special, sectoarele energetic, militar şi financiar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ea e primul model INTERZIS pe Facebook: Cum arată femeia / VIDEO

La Budapesta, ministrul de externe rus are prevăzute discuţii cu premierul Viktor Orban şi omologul său Peter Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.