Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Să nu plângem de mila USR

nicusor dan

Dacă urmăriți politica pe Facebook este aproape imposibil să scăpați de campania prin care USR încearcă să își dispere susținătorii. Este o disperare constructivă. Adică voci semnificative din partid spun hai, strângeți semnături, că dacă nu strângem 200 000 nu putem intra în alegeri. Și mulți oameni, dornici să dea o șansă USR, au amplificat acest mesaj. Totuși, problema este mai complexă.

USR își propune să strângă 200 000. De fapt, conform AEP, este nevoie de 189 358. Mai interesant este că USR nu este obligat să candideze la nivel național. Poate alege să depună candidatura în, să zicem, 8 circumscripții, știind că, dacă atinge 20% în patru dintre acestea poate și intra în Parlament.

Se cere prea mult? Circumscripția București și cea Diaspora ar trebui să fie practic garantate. Astfel, USR are nevoie să mai strângă semnături în încă șase circumscripții și să realizeze un rezultat bun în două . Iar în oricare din cele șase circumscripții, USR are nevoie să strângă între  între 3 și 7 mii de semnături. Evident, nimeni nu oprește USR să strângă unele din aceste semnături în București, de la studenții căminiști. Oricum, un astfel de rezultat nu are de ce sa fie imposibil pentru "a treia forță politică a țării".

Citiți și: E posibil ca partidul lui Nicușor Dan să nu participe la alegeri

Există aberații în legile electorale. Spre exemplu, un candidat într-un sat cu 98 de alegători este obligat prin lege să strângă 100 de semnături. Dar dificultățile USR nu sunt printre aceste aberații. USR poate să strângă 1% din semnături la nivel național (maximul recomandat de Comisia de la Veneția), dar poate și candida în circumscripții. Astfel, bariera în calea USR este destul de dură dar nu cea mai dură.

Ce se poate spune este că dacă vrei să te lansezi ca partid local și apoi, în 6 luni, să devii partid național... asta este extrem e greu. Aici devine deja o problemă de decizie politică. Vrem noi să trimitem în parlament un partid format din oameni care se trezesc în ultimul moment?!?

Personal aș dori ca USR să intre în alegeri, cred că este în interesul nostru să le oferim o șansă. Dar dacă liderii USR au fost buimaci, nu e vina legii.

Citiți și: Partidele secrete

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.