Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL internațional: Parlamentari francezi, afirmații controversate în Crimeea

ucraina crimeea

Deputatul francez de dreapta Thierry Mariani, în fruntea unei delegaţii parlamentare în Crimeea criticate de Kiev, i-a invitat duminică pe europeni să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene, unde "oamenii au un aer fericit", relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Crimeea a ales să redevină rusească, Crimeea este rusească, să trecem la altceva şi să încercăm să regăsim relaţii normale între ţările europene şi Rusia", a declarat Mariani în cursul unei conferinţe de presă la Sevastopol. 

"Am găsit o regiune în schimbare, drumurile sunt mai bune decât anul trecut", a subliniat el. "Regret că nu mai există jurnalişti occidentali care să vină să vadă că pentru o ţară despre care se spune că este ocupată, oamenii au un aer fericit", a spus deputatul francez.

Vezi și: General SRI, șeful combaterii terorismului: 'DAESH pregătește un atac de mari proporții, inedit'

Deputatul partidului Republicanii, formațiunea condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy, se află în fruntea unei delegaţii de zece parlamentari francezi favorabili anexării Crimeii în martie 2014 în urma unui referendum considerat ilegal de Kiev şi de Occident. El a sosit vineri în peninsulă, unde mai fusese în urmă cu un an. 

Ministerul de Externe ucrainean "a condamnat ferm această vizită" care, potrivit lui, "încalcă legislaţia ucraineană şi dreptul internaţional". 

Ambasadorul Ucrainei în Franţa, Oleg Şamşur, a denunţat pe Twitter "neruşinarea absolută a acestor parlamentari francezi care îşi exhibă fascinaţia pentru agresorii ruşi". 

O parte a vizitei a fost consacrată situaţiei tătarilor din Crimeea, o comunitate musulmană autohtonă din peninsulă ce reprezintă între 12% şi 15% din populaţie şi este supusă unei puternice presiuni din partea autorităţilor ruse din cauza opoziţiei lor faţă de anexare. 

Peste 15 tătari au fost arestaţi de la sfârşitul anului 2015 şi adunarea lor Medjilis a fost calificată la sfârşitul lunii aprilie drept "organizaţie extremistă" de către justiţia rusă. 

După ce s-a întâlnit cu autorităţile numite de Moscova, Mariani a estimat vineri că situaţia lor este "în progres net în raport cu anii trecuţi şi, în special, în raport cu perioada ucraineană". 

"Foarte sincer, este o problemă ridicată de propagandă, eu cred că este mai bine să fii tătar în Crimeea decât rus în Letonia", a estimat el în faţa presei.

Vezi și: Sorin Ovidiu Vîntu se dezlănțuie: Mesaj dur din pușcărie pentru jurnaliști și politicieni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.