Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul interceptărilor: Ce personaj politic a blocat adresa oficială a Guvernului către CCR

umbra susta

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru Dacian Cioloş, Ion Moraru, cunoscut ca fost „combinator” șef al lui Nicu Ceaușescu și pe care toată lumea din fostul Guvern îl numea cu teama și respect drept „Nenea”, este suspectat că a blocat o adresă oficială a Guvernului către Curtea Contituțională în „scandalul interceptărilor”, timp de 7 luni.

Potrivit jurnalistei Sorina Matei, o adresă oficială cu antetul Ministerului Justiţiei arată că Guvernul României a întocmit şi intenţionat încă din luna iulie a anului trecut să trimită Curţii Constituţionale un punct de vedere referitor la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.142 alin 1 din Codul de Procedură Penală, însă acest punct de vedere, în mod straniu, nu a ajuns timp de mai bine de jumătate de an pe masa judecătorilor CCR.

Punctul de vedere era cu atât mai important, scrie jurnalista Sorina Matei, cu cât reprezenta opinia Executivului cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată pe art.142 alin 1 din Codul de Procedură Penală ce privea punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, respectiv metodele speciale de supraveghere sau cercetare.

Jurnalista Sorina Matei arată pe blogul personal cum pe 19 Mai 2015, Tribunalul Bucureşti a admis excepţia de neconstituționalitate privind metodele speciale de supraveghere, dar a considerat-o ca neîntemeiată pentru că ea ar fi vizat articole pe care Curtea Constituţională le declarase deja constituţionale.

Astfel, la Guvernul României a ajuns anul trecut o adresă prin care Curtea Constituţională solicita Executivului analizarea şi comunicarea unui punct de vedere referitor la excepţia de neconstituţionalitate privind metodele speciale de supraveghere .

După două luni de la momentul admiterii excepţiei de către instanţa Tribunalului Bucureşti, Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, formulează un punct de vedere.

Adresa este întocmită pe 20 Iulie 2015 de către Dragoş Panaitescu din Ministerul Justiţiei, este avizată a doua zi de către Alina Rădoi, director al Direcţiei de elaborare de acte normative din Ministerul Justiţiei, şi semnată a treia zi de Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei în numele ministrului de Justiţie de atunci, Robert Cazanciuc.

Adresa din 22 Iulie 2015, înaintată oficial în acea zi secretarului general al Guvernului, Ion Moraru, arată că Guvernul României, prin ministerul Justiţiei, consideră că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă şi, în subsidiar, neîntemeiată.

Ion Moraru, fost secretar general al Guvernului în perioada Mai 2012-Noiembrie 2015, cel căreia i-a fost adresată oficial şi înaintată adresa ministrului Justiţiei din 22 Iulie 2015, susţine că nu ştie ce s-a întâmplat cu respectiva adresă pentru că de-a lungul timpului a primit “mii de hârtii” şi întrebarea trebuie adresată actualului Guvern, care ar trebui să ştie atât traseul, cât şi cum s-a pierdut adresa către Curtea Constituţională.

Robert Cazanciuc susţine că din punct de vedere instituţional toate "comunicările de la şi înspre Curtea Constituţională se fac, de obicei, prin Secretariatul General al Guvernului", instituţia care le centralizează şi integrează, secretariat condus la vremea aceea de Ion Moraru.

Curtea Constituţională spune că nu ştie că Guvernul prin ministerul Justiţiei pregătise un punct de vedere și că acesta nu a ajuns la sediul Curţii, iar dacă aceasta ar fi fost trimis s-ar fi aflat în motivarea judecătorilor, care a fost postată pe site-ul CCR.

Surse din cadrul ministerului Justiţiei susțin, la rândul lor, că într-adevăr adresa ministerului Justiţiei referitoare la excepţia de neconstituţionalitate privind metodele speciale de supraveghere a rămas blocată luni în şir în Secretariatul General al Guvernului condus la vremea aceea de Ion Moraru şi că un punct de vedere al Guvernului către Curtea Constituţională, sub semnătura premierului, nu a fost trimis judecătorilor CCR, deşi acesta fusese exprimat chiar oficial în adresa ministerului Justiţiei.

Amintim că Ion Moraru, în Mai 2012,  s-a aflat în vizorul Parchetului General pentru falsificare de documente în scandalul legat de colaborarea fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, cu Securitatea, iar pe 10 şi 14 Iulie 2014, Ion Moraru, pe atunci Secretar General al Guvernului, a fost audiat de două ori de procurorii DNA, în calitate de martor în dosarul licențelor Microsoft.

Adresa integrală a Ministerului Justiţiei

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.