Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu EXPLOZIV: Lucian Papici și Livia Stanciu, artizanii care pot anula condamnarea lui Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Instanţa supremă a motivat decizia prin care Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul privind fraude la referendum, judecătorii susţinând că acesta a ales să îşi folosească "abuziv autoritatea şi influenţa" în partid "pentru a denatura rezultatul scrutinului".

„Motivarea condamnării lui Dragnea a fost redactată și publicată în 8 februarie, deși decizia de condamnare a fost luată în 22 aprilie 2016, iar situația celui care a semnat rechizitoriul era de incompatibilitate. Artizanii ,,Referendumului” - Livia Stanciu și Lucian Papici - se transformă acum în piesele care pot să anuleze condamnarea lui Dragnea”, scrie Dan Constantin în Jurnalul Național.

EMOȚII pentru Tăriceanu: Așteaptă decizia ÎCCJ

„Livia Stanciu a prezidat completul de 5 judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție care a dat sentința în procesul lui Dragnea, dublând condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare. ÎCCJ nu a motivat sentința timp de aproape zece luni, deși în spațiul public s-a acreditat ideea că hotărârea este definitivă. Dragnea a depus la 2 februarie 2017 o contestație la executare, motivând că a fost pusă în executare o hotărâre care nu este definitivă, ceea ce împiedică executarea pedepsei.

Acțiunea depusă la Tribunalul București susține cu argumente juridice greu de respins că hotărârea pronunțată, deși definitivă, nu va putea fi niciodată semnată de către toți judecătorii care au pronunțat-o, respectiv Angela Dragne, Luciana Mera, Luminița Zglimbea, Ioana Bogdan și Livia Stanciu, deoarece fosta șefă a completului nu mai are calitatea de judecător, fiind retrasă din magistratură prin pensionare.

Numire CONTROVERSATĂ - Un fost fotomodel, membru în Consiliul de Administratie al SALROM

Codul de Procedură Penală stabilește la art. 394 alin. 1 ca hotărârea să fie rezultatul acordului membrilor completului de judecată, dar pensionarea Liviei Stanciu o împiedică în mod absolut să mai participe la motivarea deciziei în cauză. Cine a semnat în locul Liviei Stanciu și dacă motivarea este legală devine o problemă de descâlcit.

Presiunea publică asupra Liviei Stanciu pentru legăturile funcționale cu binomul a impus scoaterea ei din câmpul tactic de la ÎCCJ. În 13 iunie 2016, Stanciu se adresează CSM cu cererea de pensionare avizată rapid, deși Mariana Rarinca, victima unei rușinoase erori judiciare, se afla în litigiu cu șefa Instanței Supreme. În 23 iunie, prin decret al președintelui României, scoaterea din magistratură prin pensionare devine efectivă.

Graba era justificată pentru că de la 13 iulie 2016, același președinte Iohannis o numea pe Stanciu la Curtea Constituțională. Viteza plecării lasă nemotivată condamnarea lui Dragnea, dar închide și calea legală de a emite comunicarea hotărârii instanței. Astfel, lipsea juridic hotărârea penală, inclusiv interdicțiile și decăderile izvorând din aceasta, iar hotărârea, potrivit demersului lui Dragnea, nu mai putea fi emisă vreodată în mod legal de ÎCCJ.”, opinează Dan Constantin.

Tribunalul va judeca în 15 februarie contestația depusă de Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.