Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCENARIUL unui analist politic: 'PSD se va GRĂBI cu ordonanțele. Va încerca o suspendare mai târziu'

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

Consultantul politic Cozmin Guşă este de părere că PSD se va grăbi să dea cele două ordonanţe pregătite, chiar dacă va înfrunta oprobiul public în următoarea perioadă, şi va încerca o suspendare pe alte motive, la începutul verii. Potrivit lui Gușă, dacă actuala putere se va bate la referendumul de suspendare pe un aliniament al amnistiei şi graţierii, e posibil să piardă acea luptă.

Vorbind, la Realitatea TV, în emisiunea Prime Time News cu Denise Rifai, după anunţul făcut, luni seară, de preşedintele Klaus Iohannis, Cozmin Guşă a explicat că, din punctul său de vedere, este exclusă varianta unei negocieri între preşedinte şi Guvernul Grindeanu sau PSD, spunând că acest lucru nu este nici în interesul lui Iohannis, "care a pornit la luptă politică tocmai pentru că nu are armată şi vrea să îşi strângă din nou armata" şi nici în interesul pesediştilor, care nu au motive să se cadă la pace.

Cozmin Guşă a detaliat un posibil scenariu pe care l-ar pregăti PSD, explicând: "Pesediştii îşi caută un aliniament de unde să poată rapid să organizeze şi alegeri prezidenţiale şi nu ştiu cum să o facă. Dacă se vor bate la referendumul de suspendare pe un aliniament al amnistiei şi graţierii, e posibil să piardă acea luptă, şi alegerile prezidenţiale vor fi mai grele pentru ei şi chiar dacă, să spunem, suspendarea va trece, alegerile se vor organiza, va fi în dezavantajul lor...".

Citește și: Varianta ULUITOARE a lui Cristoiu: Ce URMĂREȘTE, de fapt, Iohannis prin referendum

Consultantul politic este de părere că scenariul inițierii procedurii de suspendare în acest moment nu este plauzibil, fiind de așteptat ca PSD să aștepte un moment mai favorabil:

"Pronosticul meu, ei sunt atipici astăzi şi oricât i-aş cunoaşte de bine pe toţi actorii implicaţi, e greu să fiu precis, dar risc să greşesc şi mă antepronunţ. Eu cred că PSD se va grăbi să dea ordonanţele, vor înfrunta oprobiul public în următoarea perioadă şi vor dori să facă uitat acest oprobiu şi vor încerca o suspendare pe alte motive, la începutul verii. Cred că acesta poate fi un plan coerent al lor, coerent cu acţiunile lor, nu neapărat coerent public... ceea ce pentru public se traduce printr-un război continuu, din acest moment", a explicat Cozmin Gușă.

Potrivit acestuia, PSD va încerca să ridiculizeze acţiunea lui Klaus Iohannis de organizare a unui referendum și va merge înainte cu ordonanţele pe Justiție, acesta fiind motivul pentru care au ajuns la putere:

"Scopul preluării guvernării au fost amnistia şi graţierea, mijlocul de a ajunge acolo fiind o guvernare bună pe care şi-au propus-o şi în care cetăţenilor să le fie mai bine... Aşa că vor parcurge aceste etape şi vor da mai apoi atacul lui Klaus Iohannis care, fiind într-o postură de luptător, e supus greşelii. Dacă stai la Cotroceni şi îţi faci strict rolul de preşedinte, greşeşti mai puţin. Dacă ieşi însă la bătaie, e posibil să greşeşti declarativ sau în acţiune şi atunci se strâng puncte pentru un pomelnic de suspendare pe care sunt convins că PSD deja îl socoteşte. Majoritatea îşi va vedea de treaba ei, dând ordonanţele, care sunt prost formatate acum şi sunt într-un fel evident doar în folosul lor, pentru că atunci când ai o cauză te uiţi mai larg, te uiţi la amnistie, unde ar trebui să intervii, ai o filosofie în spate. Ori ei nu au... ei şi-au făcut un ţintar al intereselor lor şi al apropiaţilor lor şi vor da această ordonanţă beneficiind de suportul popular certificat la alegeri, îl vor lăsa pe preşedintele Iohannis să îşi facă referendumul şi vor contabiliza în continuare greşelile preşedintelui, pentru a-l putea, la un moment dat, să îl atace într-un demers de suspendare", a explicat Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.