Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbarea climatică duce la creşterea incidenţei anumitor maladii

incalzire globala

Încălzirea globală, care contribuie la o creştere a poluării aerului şi la o schimbare a habitatului ţânţarilor vectori ai maladiilor infecţioase, face ca mai mulţi oameni să se îmbolnăvească, estimează un grup de asociaţii medicale americane într-un raport publicat miercuri, relatează AFP. Grupul numit "Medical Society Consortium on Climate and Health", care reprezintă peste jumătate din corpul medical din SUA, menţionează o a agravare a cazurilor de astm şi o mai mare frecvenţă a patologiilor pulmonare şi cardiace, precum şi a maladiilor infecţioase.

Obiectivul grupului este de a lansa o campanie pentru a-i ajuta pe decidenţi să înţeleagă pericolele pentru sănătate provocate de schimbarea climatică şi ce trebuie făcut pentru a le minimiza. Măsurile avute în vedere sunt în principal o accelerare a tranziţiei spre surse de energie curate şi o schimbare a anumitor obiceiuri ale americanilor, invitaţi să se deplaseze mai puţin cu maşina şi să meargă mai mult cu bicicleta sau pe jos. "Medicii din întreaga ţară constată că schimbarea climatică îi face pe americani mai bolnavi", explică dr. Mona Sarfaty, care se află în fruntea noului consorţiu format din unsprezece mari asociaţii profesionale medicale.

"Corpul medical este în prima linie şi vede în fiecare zi impactul asupra consultaţiilor medicale", a adăugat ea, precizând că "copiii, persoanele în vârstă, americanii cei mai vulnerabili din punct de vedere economic sau persoanele care suferă de patologii cronice sunt cele mai afectate". Acest raport, intitulat "Alertă medicală! Schimbarea climatică ne dăunează sănătăţii", va fi distribuit membrilor Congresului, în majoritate republicani şi care au în rândurile lor numeroşi politicieni sceptici privind realitatea încălzirii globale.

Documentul prezintă, de exemplu, pericolele pentru sănătatea pulmonară şi cardiacă a creşterii numărului de incendii de pădure şi a poluării aerului legate de încălzirea climatică, precum şi efectele nefaste asupra organismului ale valurilor de căldură extremă, care devin tot mai frecvente. Autorii fac referire şi la creşterea numărului infecţiilor care se răspândesc prin căpuşe, precum maladia Lyme, şi ţânţari, vectori ai virusului Nilului de vest, febrei Dengue şi virusului Zika, al căror habitat se extinde tot mai mult spre nord odată cu încălzirea, conform Agerpres.

Din cauza schimbării climatice, fenomenele meteorologice extreme precum uraganele şi secetele riscă să devină mai frecvente şi mai distructive, ceea ce poate afecta sănătatea mentală a populaţiilor afectate, mai estimează raportul. Potrivit autorilor, care citează un sondaj de opinie, majoritatea americanilor nu sunt conştienţi de faptul că creşterea numărului atacurilor de astm şi alergiilor este legată de schimbarea climatică. "Mesajul medicilor americani în acest raport este că schimbarea climatică nu se produce numai în Arctica, ci aici şi acum. Asta ne afectează pe toţi, nu numai pe urşii polari", a subliniat dr. Sarfaty.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.