Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SEMNAL DE ALARMĂ Criza politică din Germania este un impediment grav în calea reformelor la nivelul UE

dpa/infocom / google
rezultate germania

Criza politică din Germania după eşecul negocierilor privind formarea unei noi coaliţii guvernamentale în urma alegerilor legislative din 24 septembrie privează Uniunea Europeană de unul dintre principalele ei motoare şi ar putea duce la încetinirea reformelor majore aşteptate, situaţie în care preşedintele francez Emmanuel Macron ar urma să-şi promoveze de unul singur proiectele ambiţioase, comentează luni France Presse. 'O veste foarte proastă pentru Europa': majoritatea observatorilor erau pe aceeaşi lungime de undă luni dimineaţă. Cancelarul german Angela Merkel, considerată ca fiind unul din pilonii inamovibili ai UE, se clatină în urma seismului din weekend şi în faţa perspectivei unor noi alegeri legislative, conform Agerpres.

'Merkel a ieşit din aceste alegeri slăbită, lăsând un gol la conducerea Europei în momentul în care UE începe să recapete o perspectivă pozitivă', opinează Olaf Böhnke, analist pentru Rasmussen Global.

La Bruxelles, la câteva ore după anunţul eşuării negocierilor pentru formarea coaliţiei care lasă Germania fără o majoritate care să guverneze, un înalt diplomat european a afirmat că 'nu este încă excesiv de îngrijorat'. 'Trebuie să vedem', a adăugat el, potrivit AFP. Dar potrivit lui Dominik Grillmayer, expert la Institutul franco-german din Ludwigsburg (Germania), 'nimeni nu poate umple golul (lăsat de) Merkel'.

În aceste condiţii apare o problemă şi pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, care are pe agenda sa o lungă listă de reforme destinate să fie aplicate la nivelul UE. 'Macron are nevoie de Merkel, el nu se poate orchestra ca omul forte al Europei în locul cancelarului' german, apreciază Grillmayer.

Luni dimineaţă, Palatul Elysee a dorit 'pentru Germania şi pentru Europa' ca 'principalul său partener să fie stabil şi puternic pentru a avansa împreună'. O dorinţă similară a fost exprimată şi de Comisia Europeană, care în pofida dificultăţilor întâmpinate consideră că Berlinul este capabil să asigure 'continuitatea şi stabilitatea'. 'Dincolo de criza germană, Franţa va avea o problemă în lipsa unor parteneri operaţionali pentru a avansa', spune şi Sebastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors.

În Spania, criza catalană nu s-a încheiat; Italia se pregăteşte de alegeri în primăvară; partenerii din Europa de Est sunt 'nesiguri', în timp ce britanicii se pregătesc să plece, enumeră analistul citat. UE a sperat să-şi vadă orizontul degajat după alegerile franceze din primăvară şi cele germane din toamnă, înainte de lansarea campaniei pentru alegerile europene din 2019. 'În cele trei subiecte importante ca apărarea, Uniunea economică şi monetară şi criza în domeniul migraţiei nu putem merge mai departe fără a avea un motor franco-german funcţional. Şi există o întârziere mare la demarare, care nu a fost anticipată', subliniază Sebastien Maillard.

Viitorul zonei euro şi al Uniunii bancare, în prezent în discuţie, nu se poate gândi fără Germania, în continuare reticentă să împartă riscul bancar cu ţările din Europa de Sud, state cu instituţii financiare fragile. 'Germania este o ţară cu multă influenţă în UE. Dacă nu are un guvern şi deci nici mandat (pentru negocieri), va fi greu de luat decizii dificile', a declarat şeful diplomaţiei olandeze Halbe Zijlstra luni, la Bruxelles, unde sosise pentru o reuniune ministerială.

Pentru Ian Bond, specialist de politică externă la centrul european de analize Centre for European Reform (CER), absenţa unui guvern va fi 'un obstacol în numeroase domenii ale politicii europene, inclusiv în pregătirile pentru discuţiile comerciale' care vor urma separării dintre Marea Britanie şi UE. 'S-ar putea ca britanicii să vrea să exploateze politic această slăbiciune. Doar germanii sunt printre primii iritaţi de ideea Brexit şi cei mai fermi', remarcă la rândul său Sebastien Maillard, precizând că pe această temă nu există diviziuni între cele trei părţi care au negociat până acum coaliţia guvernamentală în Germania - blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Verzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.