Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană: Ce se întâmplă într-un canton elveţian

elvetia

Alegătorii din cantonul elveţian Ticino au votat duminică, la un referendum local, în favoarea limitării numărului lucrătorilor imigranţi, vot criticat luni de Comisia Europeană, care estimează că el 'nu va facilita discuţiile deja dificile' dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind dreptul la muncă al lucrătorilor comunitari în Elveţia, transmite AFP. Problema lucrătorilor proveniţi din rândul imigranţilor este un subiect sensibil şi în contextul Brexitului (ieşirea Marii Britanii din UE), de unde şi intenţia executivului comunitar de a se arăta ferm pe acest subiect.

Elveţia nu este membră a UE, dar are acces la piaţa unică europeană în virtutea acordurilor încheiate cu statele blocului comunitar. Pentru menţinerea acestui acces, Comisia Europeană solicită garantarea accesului lucrătorilor comunitari pe piaţa elveţiană a muncii. Însă alegătorii elveţieni au votat la un referendum în anul 2014 pentru instituirea de cote pentru lucrătorii imigranţi. Prin urmare, guvernul de la Berna poată în prezent negocieri cu Comisia Europenă pentru a ajunge la un acord la acest capitol. Dar votul dat joi de electoratul cantonului Ticino (locuit majoritar de italieni) 'nu va facilita discuţiile deja dificile', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. 'Cele patru libertăţi fundamentale ale pieţei interne nu pot fi separate, iar în contextul elveţian aceasta înseamnă că libertatea de circulaţie a persoanelor este fundamentală', a amintit Schinas, reluând o afirmaţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acesta din urmă a efectuat săptămâna trecută o vizită în Elveţia şi se va întâlni din nou la sfârşitul lunii octombrie cu preşedintele elveţian, Johann Schneider-Ammann, pentru a încerca să ajungă la 'un acord acceptabil pentru ambele părţi'. Un text intitulat 'Ai noştri mai întâi' a fost supus votului popular de formaţiunea Uniunea Democratică de Centru (UDC, dreapta populistă) a fost adoptat duminică de 58% dintre participanţii la referendumul local din cantonul Ticino, regiunea italofonă din sudul Elveţiei.

În respectivul text se solicită ca în Constituţia acestui canton să se menţioneze explicit 'că pe piaţa muncii vor fi privilegiaţi - la calificări profesionale egale - cei care sunt stabiliţi pe acest teritoriu faţă de cei care vin din străinătate', pentru a fi combătute astfel şomajul şi 'dumpingul salarial'. Potrivit televiziunii suedeze RTS, circa 63.000 din cele 200.000 de locuri de muncă din cantonul Ticino sunt ocupate de străini. Conform datelor Comisiei Europene, în Elveţia se află peste un milion de imigranţi comunitari, iar alţi 300.000 trec în fiecare zi graniţa pentru a ajunge la locul lor de muncă din această ţară. De asemenea, circa 450.000 de elveţieni trăiesc în UE, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.