Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta unui senator: Mă comandă pe mine CCR? Dragă Curte, vezi-ţi de treaba ta!

CCR

Curtea Constitutionala a fost aspru criticată în ședinta de plen în care Akos Mora și-a pierdut mandatul de parlamentar.

Senatorul PC Cristian Anghel a spus ca CCR nu trebuie lasata sa dea comenzi Parlamentului. Totul a plecat pe o interpretare data de CCR.

"(...) Dar, la data când domnii s-au pronunţat şi au făcut mizeria aceasta, prin care au interpretat un articol de lege în locul nostru, era depusă la Senat iniţiativa mea legislativă, în 26 iunie, de interpretare. Deci abuzul este mai mare. Ce spune Curtea în 2014? „Sub acest aspect, pentru a corespunde exigenţelor de claritate, precizie şi previzibilitate, Curtea constată că prevederile art. 25 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 176/2010 în partea referitoare la aceeaşi funcţie trebuie interpretate în sensul voinţei legiuitorului.” Păi, de unde ştii tu, Curte, voinţa legiuitorului? Că legiuitorul este aici, nu este acolo. Şi legiuitorul este format din 170 de oameni, nu din cinci sau şase, poate. Că poate ar trebui să ne gândim ca deciziile Curţii să nu poată fi luate decât nouă din nouă, măcar atât. Că o Constituţie nu poate să fie albă sau neagră, trebuie să fie ori albă, ori neagră, şi nu cum o interpretăm în funcţie de momentul respectiv sau de omul la care trebuie să aplicăm articolul respectiv.

Şi zice: „trebuie interpretate”… I-auzi, fratele meu! „Trebuie” înseamnă o chestie obligatorie, da? Deci ce face Curtea Constituţională? Mă comandă pe mine, îmi dă ordin mie. Mie, care sunt ce? Parlamentar! Singura autoritate legiuitoare din România! Şi-mi spune mie că „trebuie”. Nu trebuie, domnule! Nu trebuie deloc? Trebuie în momentul în care iniţiativa mea legislativă parcurge procesul de aprobare sau de neaprobare în Parlament şi în momentul în care respectiva iniţiativă să zicem că ar fi respinsă, atunci da. Dar, oricum, nu poţi să te întorci în timp şi să zici: „o aplicăm de la data de”, pentru că există, foarte clar, articol care spune de la ce dată se aplică legea: de la data publicării în Monitorul Oficial sau la o dată ulterioară şi nicidecum retroactiv.

Prin urmare, dragă Curte, vezi-ţi de treaba ta, lasă-ne pe noi să facem ce trebuie. Şi, stimaţi colegi, cu tot respectul şi cu toată dragostea, nu începem această legislatură cu un abuz inimaginabil", a declarat senatorul PC Cristiana Anghel in sedinta in care s-a discutat despre incetarea mandatului lui Akos Mora, declarat incompatibil de ICCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.