Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite 'rămân angajate' în Afganistan

Statele Unite "vor rămâne angajate" în Afganistan, a declarat vineri secretarul american al apărării Ashton Carter, pe fondul unor incertitudini legate de ceea ce va însemna politica externă a preşedintelui ales Donald Trump pentru această ţară din Asia de Sud confruntată cu o nouă insurgenţă a talibanilor, relatează Reuters, conform agerpres.

Carter a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite neanunţate în capitala afgană pentru a se întâlni cu trupele americane şi preşedintele afgan Ashraf Ghani.

"America este şi va rămâne angajată în favoarea unui Afganistan suveran şi sigur", a declarat Carter într-o conferinţă de presă cu Ghani.

Citeşte şi: Noul trend în Germania. Refugiaţii musulmani SE CONVERTESC la creştinism

Trump a dat puţine detalii cu privire la planurile sale de politică externă şi, surprinzător, mai ales puţine detalii privind Afganistanul, unde rămân aproximativ 10.000 de militari americani la peste 15 ani de la răsturnarea talibanilor islamişti de către forţele afgane sprijinite de Statele Unite.

Afganistanul abia a fost menţionat în timpul unei campanii electorale concentrate în mare parte pe probleme interne între republicanul Trump şi rivala sa democrată, fostul secretar de stat Hillary Clinton.

Ghani şi Trump au vorbit la telefon săptămâna trecută şi echipa de tranziţie a lui Trump a declarat într-un comunicat că ei au discutat "ameninţările teroriste cu care se confruntă ambele ţări".

Potrivit unor foşti oficiali şi experţi americani, una din cele mai mari incertitudini legate de cum va aborda Trump relaţia cu Afganistanul este cât de multe trupe americane vor rămâne acolo.

Citeşte şi: Trump vrea AMELIORAREA relaţiilor cu China şi trimite un nou ambasador la Beijing - FOTO

Recunoscând că securitatea Afganistanului a rămas precară şi forţele talibane au câştigat teren în unele locuri, preşedintele Barack Obama a suspendat planurile de a reduce prezenţa Statelor Unite la aproape jumătate până la sfârşitul anului, optând în schimb să menţină acolo 8.400 de militari până la sfârşitul preşedinţiei sale în ianuarie.

Ghani i-a mulţumit vineri lui Carter pentru contribuţia armatei americane şi sacrificiile ei în conflict.

Generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane şi internaţionale în Afganistan, a declarat săptămâna trecută că există un nivel mediu de risc cu numărul actual de forţe ale SUA.

Trump va moşteni o situaţie de securitate dificilă în Afganistan.

Un număr de capitale provinciale au fost sub presiunea talibanilor în timp ce forţele afgane au suferit pierderi grele, cu peste 5.500 de militari ucişi în primele opt luni din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.