Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME PSD. Cine pune procurorii-șefi / AUDIO

Funcțiile de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT expiră în acest an. Întrebarea este cine va face noile propuneri: ministrul Justiției, așa cum prevede legea actuală, sau CSM-ul? Ministrul justiției, Raluca Prună, a declarat, luni, într-o ședință a senatorilor PSD, că un proiect de lege va ajunge în Parlament și parlamentarii vor putea să decidă acest lucru. Legea va fi lansată în dezbatere publică, a spus Prună, la 1 mai, potrivit unei stenograme care a ajuns în posesia STIRIPESURSE.RO.

Raluca Prună le-a mai spus senatorilor PSD că în prezent doar în Bulgaria șefii Parchetelor sunt propuși de CSM dar dacă va exista o cerere “atât de mare” pentru un model similar în România, atunci va propune acest lucru.

Care este miza?

În luna mai expiră mandatul șefei DNA, Laura Codruta Kovesi, în timp ce procedura privind numirea unui nou Procuror General a fost demarata, dupa demisia lui Tiberiu Nitu. În forma actuală a legii, procurorul general al PÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestuia sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, în luna septembrie expiră mandatul șefei ÎCCJ, Livia Stanciu, care nu mai are dreptul la încă un mandat. Potrivit legii, președintele și vicepreședintele Înaltei Curți sunt propuși de CSM și numiți tot de către președintele țării, Klaus Iohannis.

Ce le-a spus Raluca Prună senatorilor PSD:

“Cu privire la schimbarea legii privind desemnarea sefilor de Parchete, eu nu am aici un parti-pris, eu vreau sa spun numai ca in 2004, cand eram la delegatia Comisiei Europene, am fost printre cei, impreuna cu domnul deputat Viorel Hrebenciuc, asa s-a scris istoria, sa stiti, am fost printre cei care am militat pentru numirea de catre CSM pentru ca la acel moment in Europa se considera ca trebuie intarite consiliile judiciare, noi eram in negocieri pentru aderare, dar erau state membre care nu aveau consilii judiciare, si la acel moment asta era scoala de gandire ca trebuie sa fie totusi la CSM asa incat eu personal mi-am exprimat aceste puncte de vedere atunci.

Cum stau lucrurile acum? Știu, nu voi oculta acest lucru în mod public și-l voi spune, legea s-a schimbat în 2005 in Romania astfel incat numirea a trecut la ministrul Justiției. Sa stiti ca nu suntem intr-o situatie singulara, in 17 state membre fie ministrul Justitiei, fie Guvernul ca entitate, fie premierul propun presedintelui sau regelui numirea procurorului de cel mai inalt nivel. Tot la ora la care vorbim, singurul stat membru in care numirea se face de catre CSM este Bulgaria si din acest punct de vedere nu putem spune ca Bulgaria a facut progrese mai mari decat a facut Romania. Am facut o mica paranteza sa sun ca nu suntem noi intr-o situatie singulara,suntem alaturi de 16 stare membre, unele monarhii constitutionale, si ca Bulgaria este modelul la care noi vrem sa ne intoarcem.

Eu am spus ca fac un proiect de modificare a acestor legi intr-un mod foarte democratic, am constituit un grup de lucru, plecam de la un proiect pe care l-a facut Consiliul Superior al Magistraturii, avem un timp limitat astfel incat la 1 mai sa punem acest proiect in dezbatere publica. Daca in acest grup, sau daca in cursul dezbaterii publice, cererea va fi atat de mare incat sa se treaca numirea la CSM evident ca eu n-am sa pot face altceva decat sa constat acest lucru in proiectul de lege care va fi depus, ca in orice democratie, in Parlament, deci Parlamentul va avea ocazia sa se pronunte


Record and upload audio >>

Alte stenograme PSD:

STENOGRAME PSD. Teodorovici către Guvern: "Vă doresc să picați mâine!" / AUDIO

STENOGRAME PSD: Suntem hăituiți / AUDIO

STENOGRAME PSD. Ministrul Justitiei: Eu nu cenzurez procurorii DNA / AUDIO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.