Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg salută aderarea Muntenegrului la NATO: 'Semnal de stabilitate şi securitate în Balcani'

Apropiata intrare a Muntenegrului în NATO va trimite un "semnal clar de stabilitate şi securitate" în regiunea Balcanilor, a afirmat joi secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul muntenegrean Dusko Markovic, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit celor doi lideri, protocolul de aderare este pe cale de "finalizare". Acesta trebuie ratificat de către toate cele 28 de state membre şi apoi şi de către parlamentul muntenegrean, ceea ce ar urma să se întâmple înainte de sfârşitul lunii aprilie, apreciază guvernul de la Podgorica. Joi, numărul statelor aliate care au ratificat protocolul de aderare a Muntenegrului urma să se ridice la 22, cu votul Senatului francez.

Citeşte şi: CEDO este sufocată de plângerile venite din Turcia. Activitatea Curţii poate fi BLOCATĂ

"Sperăm că Muntenegrul va putea participa la următorul summit al NATO din acest an în calitate de stat membru", a declarat Dusko Markovic. Summitul Alianţei este prevăzut să aibă loc la Bruxelles probabil în luna iunie a acestui an.

"Apartenenţa Muntenegrului la NATO va trimite un semnal clar de stabilitate şi securitate în ansamblul regiunii, ceea ce constituie fundamentul prosperităţii", a afirmat la rândul său secretarul general al Alianţei. Acest lucru "va întări suveranitatea" ţării, la 10 ani după obţinerea independenţei, a menţionat Jens Stoltenberg.

După aderarea la NATO a fostei republici iugoslave, Alianţa Nord-Atlantică va putea controla zona Balcanilor pe toate laturile, iar Serbia, aliat tradiţional al Moscovei, va fi înconjurată de state membre NATO, cu excepţia Macedoniei.

Dusko Markovic, devenit premier al Muntenegrului în octombrie 2016, după plecarea fostului lider autoritar Milo Djukanovic, a deplâns joi "boicotarea" procesului de aderare la NATO de către opoziţia prorusă, care a cerut organizarea unui referendum în această problemă. Potrivit lui Markovic, este vorba de "presiuni ce au ca scop destabilizarea".

Un fost secretar de stat american declară că îşi schimbă religia: 'Mă înregistrez musulmancă'

Muntenegrul a fost invitat să adere la NATO în decembrie 2015, după trei ani de negocieri, şi a semnat protocolul de aderare în mai anul trecut, în pofida reticenţelor exprimate în repetate rânduri de către Rusia, care a considerat acest lucru o interferenţă în sfera sa de influenţă, menţionează AFP.

În ce priveşte o eventuală perturbare a procesului de aderare a Muntenegrului de către noua administraţie din SUA, considerată mai favorabilă Moscovei, Stoltenberg s-a declarat "încrezător" într-o apropiată ratificare de către Senatul american, după ce atât democraţii, cât şi republicanii din Comisia pentru afaceri externe a Senatului au dat undă verde ratificării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.