Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia Rusiei în Siria

Rusia nu are forța economică să susțină un război în Siria. Mișcarea lui Putin e strict propagandistică. Beneficii maxime cu eforturi minime. Cîteva avioane și bombe și o victorie propagandistică de proporții.

Dacă Occidentul își va crește implicarea militară împotriva ISIS, Putin va spune că a fost inițiativa sa și că Rusia a convins comunitatea internațională să intervină. Deși Statele Unite și aliații săi din Orientul Mijlociu bombardează pozițiile ISIS de ani de zile.

Însă implicarea Rusiei cu cîteva avioane nu e un gamechanger. Militar nu are niciun impact. E o încercare propagandistică de a arăta forța Rusiei și de a-i crea imaginea de salvator al lumii.

Efectele implicării militare exclusiv aeriene sînt extrem de limitate. S-a văzut în Libia și în Siria (e o lecție pe care americanii ar fi trebuit să o învețe încă din Vietnam). Fără trupe la sol nu poți controla jocul. E nevoie de o prezență militară, economică  și culturală masivă, timp de peste zece ani, pentru a cîștiga războiul și pacea într-un stat din Orientul Mijlociu. E nevoie de sute de mii de militari, tehnică militară de miliarde, investiții economice de miliarde de dolari anual, voință, răbdare și consecvență politică, popularitate a intervenției în rîndul cetățenilor contribuabili care susțin financiar și politic războiul și ocupația de după. Și toate astea timp de cel puțin un deceniu. O singură putere mondială are resurse pentru așa ceva: Statele Unite. Rusia joacă doar propagandistic cu resursele limitate pe care le are.

Rusia lui Putin are trei obiective în Siria:

  1. Să mențină puternice cele două facțiuni antioccidentale, regimul Assad și ISIS, și să prelungească cît mai mult războiul din Siria.
  2. Să elimine opoziția siriană susținută de Occident și să slăbească încrederea statelor și facțiunilor din Orientul Mijlociu în Statele Unite
  3. Să pozeze în jucător geopolitic la nivel mondial și salvator al civilizației, în jandarmul care intervine și rezolvă crize locale

În acest moment Assad și ISIS au doi aliați împotriva opoziției siriene și kurzilor: Turcia și Rusia. Americanii și vest-europenii sînt încă confuzi și fără inițiative, cu atît mai puțin soluții. Însă singurii care au forța militară și economică să intervină cu succes în zonă sînt occidentalii.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.