Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia îşi schimbă INTERGRAL sistemul de apărare antiaeriană

Hawk (Robotsystem 97), suedia

Suedia are în plan înlocuirea în totalitate a actualului sistem de apărare antiaeriană, învechit şi care nu mai corespunde modificării ameninţărilor de securitate, potrivit ediţiei suedeze a site-ului The Local, preluat luni de agenţia Novinite, transmite şi agerpres.

Actualul sistem sol-aer cu rachete Hawk (Robotsystem 97) a fost dezvoltat iniţial de compania americană Raytheon la sfârşitul anilor 1960, fiind modernizat de atunci de mai multe ori.

Citeşte şi: Premierul britanic A SEMNAT un acord guvernamental cu DUP

'Deşi sistemele vechi pot fi modificate şi îmbunătăţite, există o limită a vechimii lor. În acest sens putem spune că Hawk îmbătrâneşte', a declarat Carl Sjöstrand, şeful comunicaţiilor din cadrul regimentului de apărare aeriană Halmstad, pentru agenţia TT.

Tipurile de ameninţări aeriene s-au schimbat dramatic în ultimii ani. Dacă în trecut sistemele antiaeriene se concentrau asupra doborârii de avioane sau elicoptere, sistemele de astăzi au nevoie de capacitatea de a răspunde unor ameninţări diferite, mai ales din partea unor tipuri diverse de rachete.

'De pildă, există rachete balistice, precum rachetele Iskander care au fost amplasate în Kaliningrad, prezentând astfel o ameninţare potenţială pentru Gotland (insulă în Marea Baltică aflată în componenţa Suediei - n.r.) şi capitala suedeză. În aceste cazuri, este necesar un sistem mai bun decât Hawk, care nu are capacitate împotriva acestor rachete', a explicat Sjöstrand.

Citeşte şi: Rivalul lui Putin s-a îmbolnăvit grav în închisoare. A fost chemată ambulanţa

Administraţia suedeză pentru materialele de apărare (Försvarets Materielverk, FMV) este responsabilă cu achiziţionarea unui nou sistem, vizate fiind în principal cele ale Lockheed Martin şi Raytheon, din SUA, sau cel franco-italian SAMP/T de la Eurosam.

'Obiectivul nostru este să avem primele rachete în funcţiune în 2020, iar ulterior să construim pe baza lor în termen de aproximativ zece ani', a declarat Joakim Lewin, manager de programe în cadrul armatei, conform aceleiaşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.