Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt una dintre primele puteri ale lumii, dar se tem de SUA - SONDAJ

Chinezii consideră Statele Unite drept "principala ameninţare" pentru ţara lor şi 52% dintre ei suspectează că America "vrea să oprească China să devină la fel de puternică" cum este ea, arată un sondaj publicat miercuri şi citat de AFP, potrivit agerpres.

Vezi şi: Panică în Statele Unite: Toni Braxton a ajuns la spital, în stare critică / VIDEO

45% dintre respondenţi consideră că "puterea şi influenţa americană" reprezintă o "ameninţare majoră", cu mult înaintea instabilităţii economice mondiale (35%), schimbărilor climatice (34%), grupării Stat Islamic (15%) şi crizei migranţilor (14%), potrivit institutului american Pew Research Center.

Cu toate acestea, respondenţii au o viziune contrastantă a Statelor Unite, în timp ce 50% declară că au o "părere bună", această rată urcă la 60% în rândul celor de 18-34 de ani.

Citește și: Scandal imens în ALDE

Acest studiu este publicat în contextul tensiunilor cu americanii şi disputele din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul îşi afirmă în ultimii ani mai ferm revendicările de suveranitate.

Majoritatea chinezilor (75%) cred că ţara lor "joacă un rol mai important decât acum 10 ani" pe scena internaţională.

Prin comparaţie, doar 21% dintre americani şi 23% dintre locuitorii Uniunii Europene (UE) consideră ţara lor mai puternică, faţă de 68% dintre indieni, notează France Presse.

Dar această deschidere către lume provoacă de asemenea îngrijorare: marea majoritate a chinezilor (77%), moştenitori ai unei culturi de mai multe milenii, cred că "modul lor de viaţă trebuie protejat de influenţe externe", o cifră în creştere cu 13 puncte faţă de 2002, subliniază studiul.

Şi în ciuda întăririi influenţei diplomatice a Chinei în legătură cu dosarele nucleare nord-coreean şi iranian sau Orientul Mijlociu, 56% dintre intervievaţi cred că China trebuie mai întâi "să se ocupe de propriile probleme".

Citește și: Cioloș s-a decis. Când va face marele anunț

Principala preocupare internă: corupţia personalului politic, ţintă de la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping a unei campanii ce a condus la arestarea a nenumărate cadre. Chinezii văd în această corupţie o "problemă destul de mare" (34%), ba chiar o "problemă foarte mare" (49%).

Prăpastia bogaţi-săraci, reculul creşterii economice spectaculoase a ultimelor decenii sunt de asemenea citate ca "probleme" de 77% dintre respondenţi.

Citește și: După doi ani, Iohannis e încă paralel cu Constituția

Alte surse de îngrijorare sunt siguranţa produselor alimentare şi medicamentelor (74%), creşterea preţurilor (74%), cumpărarea unei locuinţe sau poluarea aerului (70%), pe care jumătate dintre chinezii intervievaţi o vor redusă, "chiar dacă aceasta este sinonimă cu o creştere economică mai slabă".

Citeşte şi: Fury e TERMINAT: 'Am tras cocaină la greu. Sper să mă omoare cineva, înainte să mă sinucid'

Sondajul a fost efectuat în China între 6 aprilie şi 8 mai 2016, pe baza unor interviuri cu 3.154 de persoane în vârstă de peste 18 de ani, precizează France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.